POGLEDAJTE POLICIJSKU AKCIJU INFINITI! Uhapšeno 16 osoba, zgrnuli 20 miliona dolara! Specijalci ih hapsili na spavanju! (VIDEO) 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Odeljenja za suzbijanje visokotehnolškog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal započeli su drugi deo međunarodne akcije „Infiniti“ povodom složenih finansijskih prevara na Internetu, i u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije „Evrodžast“, kao i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije uhapsili

 16 osoba.

Infiniti
foto: MUP

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, policija je uhapsila M. N. (31), D. P. (32), N. M. (24), N. S. (30), S. К. (135), B. B. (34), M. A. (27), D. M. (31), F. M. (24), A. M. (23), T. B. (29), D. Đ. (33), U. R. (38), D. L. (30), V. B. (26) i G. M. (26).

Infiniti
foto: MUP

Osumnjičeni se terete da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu do sada prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

U današnjoj akciji pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, oduzeto je više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kripto- valutama kao i nekoliko automobila, jedan stan, dok se poreklo drugih nekretnina aktivno proverava.

Policija je tokom prvog dela akcije koji je sproveden u januaru ove godine prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća „Olimpus Prajm“ i „Asgard“ d.o.o. iz Beograda, pronašla značajne podatke i dokaze, čijom analizom je utvrđena osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu materijalne štete koja se procenjuje u iznosu većem od 7 milijardi američkih dolara, a konačni iznos štete se još utvrđuje.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane Republike Srbije kao i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim „kol-centrima“ koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto- valutama, s obzirom da su takve delatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Кomisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za VTК će nastaviti aktivno postupanje u suzbijanju kriminalnih radnji, lišenju slobode osumnjičenih i oduzimanju protivpravne imovinske koristi i imovine proistekle iz krivičnih dela u ovoj oblasti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare