PUTIN SE OBRAĆA: Rusija je suspendovala učešće u Sporazumu o nuklearnom naoružanju START 1, 2 I 3!

Uživo istorijsko obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina. On će govoriti pred gornjim domom ruskog parlamenta – Savetu Federacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se danas poslanicima oba doma ruslog parlamenta u dvorcu Gostinovo. Putin je skoro dva sata govorio o različitim temamma od rata u Ukrajini, ekonomije, obrazovanja do nukelarnog naoružanja. Iako su svi očekivali objavu totalnog rata Kijevu to se nije desilo. Najveći deo izglanja otišao je na ekonomiju i obrazovanje, a za kraj naveo je jedino da je Rusija suspendovala Sporazum o strateškom i ofanzivnom nukelarno naoružanju STRAT 1, 2 i 3.

11.52 Putin završio obraćanje. Intonirana ruska himna.

11.47 – Rusija je suspendovala učešće u Sporazumu o strateškom i ofanzivnom naoružanju.

Ministarstvo odbrane i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje nuklearnog oružja. Moskva neće biti prva koja će to učiniti, ali „niko ne treba da gaji iluzije da se globalni paritet može uništiti“.

11.43 Nove strateške snage stavljene u borbeno dežurstvo

Putin je rekao da je pre nedelju dana potpisao ukaz o stavljanju novih kopnenih strateških sistema na borbeno dežurstvo.

11.42 Zapad umešan u napade na objekte strateške avijacije

Znamo da je Zapad direktno umešan u pokušaje kijevskog režima da udari po objektima naše strateške avijacije

11.40 Cilj SAD i NATO je strateški poraz Rusije

SAD i NATO otvoreno kažu da im je cilj strateški poraz Rusije.

„Pošto je dao svoju kolektivnu izjavu, NATO je zapravo podneo zahtev za članstvo u Ugovoru START. Mi se sa tim slažemo. Štaviše, ovakva formulacija pitanja je odavno zakasnila“, rekao je šef države.

11.35 U 2023. otvaramo 400 novih škola

Država je postavila cilj da od 2019. godine gradi nove škole, već ih je otvoreno 850, ove godine se očekuje još 400. Za ove namene je izdvojeno skoro 490 milijardi rubalja, a sredstva će ostati.

11.22 Obnova kulturnog života u Dnbasu

Država će podržati sve oblike kreativnog traganja, bez obzira na žanr i pravac.

„Kultura treba da služi lepoti i harmoniji, i što je najvažnije, ne uništava društvo, već budi najbolje ljudske kvalitete“, rekao je on. Među prioritetima je i obnavljanje kulturnog života u Donbasu.

11.20 Pravo Rusije je da bude jaka

Putin je podsetio na reči državnika Petra Stolipina.

„U pitanju odbrane Rusije, svi moramo da koordiniramo naše napore, dužnosti i prava kako bismo podržali jedno istorijsko vrhovno pravo — pravo Rusije da bude jaka.

11.13 Besmisleno je trčati za Zapadom

Besmisleno je trčati sa ispruženom rukom na Zapadu, ponovio je svoju misao Putin.

Nedavni događaji su ubedljivo pokazali da se slika Zapada kao sigurnog utočišta pokazala lažnom“, rekao je predsednik. Umesto širenja proizvodnje, otvaranja radnih mesta ovde, u Rusiji, kapital je počeo da se troši na jahte i luksuzne nekretnine. i decu, njihovu budućnost. Državi je bilo veoma teško da Nedavni događaji su ubedljivo pokazali da se slika Zapada kao sigurnog utočišta pokazala lažnom“, rekao je predsednik.

11.06 Privatni biznis je pokazao prilagodljivost

Najvažniji element ekonomskog suvereniteta je sloboda preduzetništva. Privatni biznis je pokazao prilagodljivost, istakao je predsednik, pa se svaka inicijativa koja ima za cilj dobrobit zemlje mora podržati.

10.55 Vraćamo u normalu najmanje 85 odsto saveznih puteva

Sledeće godine biće vraćeno u normalu najmanje 85 odsto saveznih puteva i najmanje polovina regionalnih. Program socijalne gasifikacije će se nastaviti, obećava predsednik.

10.54 Rusija će graditi nove logističke koridore, razvijati unutrašnje rute i izlaze u Aziju

Rusija će graditi nove logističke koridore, razvijati unutrašnje rute i izlaze u Aziju. Država će posebnu pažnju posvetiti međunarodnom koridoru „Sever-Jug”, „Transsibirskoj železnici”, BAMU, Severnom morskom putu.

10.51 Mala i srednja preduzeća su odigrala ogromnu ulogu

Privatna inicijativa, mala i srednja preduzeća su odigrala ogromnu ulogu. Posebno bih želeo da napomenem da smo izbegli preteranu regulativu“, naglasio je Putin.

10.49 Nezaposlenost je na istorijskom minimumu 3,7 posto

Tržište rada nije potonulo, ali je postalo udobnije nego ranije. Pre pandemije nezaposlenost je bila 4,7 odsto, a sada je 3,7 istorijski minimum, dodao je ruski lider. Privatna inicijativa, mala i srednja preduzeća su odigrala ogromnu ulogu. Posebno bih želeo da napomenem da smo izbegli preteranu regulativu“, naglasio je Putin.

10.46 Održana stabilnost privrede

Ekonomske vlasti su održale stabilnost privrede, sprečile deficit i kolaps finansijskog sistema, dodao je predsednik.

BDP u 2022. smanjen je za 2,1 odsto, a za februar-mart se predviđao kolaps privrede. Udeo rublje u međunarodnim obračunima je udvostručen, nastavićemo da radimo sa partnerima na nezavisnosti od dolara.

10.44 Putin: Pokretači sankcija sami sebe kažnjavanju

Ruski predsednik rekao je da EU sankcijama protiv Ruske Federacije sami sebe kažnjavaju, provociraju rast cena u svojim zemljama, a kažu da su za to Rusi krivi

10.42 Zapad je osim u vojnom i u ekonomskom ratu sa nama

10.40 Moramo da pokrenemo masovnu proizvodnju novog naoružanja

Sada je zadatak da pokrenemo masovnu proizvodnju novog naoružanja, na sopstvenoj, ruskoj naučnoj bazi.

10.37 Svaki borac treba da ima priliku da poseti porodice

Svaki borac treba da ima priliku da poseti porodice na odmoru, da bude blizu najmilijih. Služba u zoni SVO povezana je sa kolosalnim opterećenjem i svakodnevnim rizicima, naglasio je Putin.

10.35 Naša dužnost je da podržimo porodice koje su izgubile najmilije

Ženama i roditeljima je nepodnošljivo teško. Jednako teško kao i gardisti koji su branili Donbas tokom Drugog svetskog rata.

„Naša dužnost je da podržimo porodice koje su izgubile najmilije“, naglasio je predsednik. Svaka porodica mora biti okružena pažnjom i čašću, na njihove potrebe se mora odgovoriti bez birokratije. U tom cilju Putin je predložio stvaranje posebnog fonda koji bi pružao sveobuhvatnu ciljanu podršku u takvim situacijama.

10.33 Naši heroji se bore za ovo, za svoje pretke, za budućnost dece i unuka , za ponovno ujedinjenje našeg naroda

„Sada smo ponovo zajedno, što znači da smo postali još jači. I učinićemo sve da se dugo očekivani mir vrati u naše krajeve. Naši heroji se bore za ovo, za svoje pretke, za budućnost dece i unuka , za ponovno ujedinjenje našeg naroda“, rekao je Putin, proglašavajući minut ćutanja.

10.31 Vi ste sami odredili svoju budućnost

Posebne reči za stanovnike DNR i LNR, Zaporožje i Hersonske oblasti. Vi ste sami odredili svoju budućnost“, naglasio je Putin.

10.28 Zahvalio se celom ruskom narodu na hrabrosti i odlučnosti

Predsednik je zahvalio celom ruskom narodu na hrabrosti i odlučnosti, napomenuo je snage bezbednosti, dobrovoljce, borce DNR i LNR, a takođe se izvinio što ne može da imenuje sve.

„Kada sam se pripremao, napisao sam dugačku listu svih herojskih jedinica. Onda sam je izvadio – plašio sam se da uvredim sve koje neću imenovati“, rekao je on.

10.27 Nikada nećemo postati kao Kijev

Nikada nećemo postati kao Kijev i zapadne elite, nećemo se obračunavati sa onima koji su napravili korak u stranu i povukli se iz otadžbine. Neka to ostane na njihovoj savesti. Glavno je da su im građani dali moralnu ocenu. Nećemo da budemo kao Kijev i zapadne elite“, rekao je on. Ponosni smo što su naši multinacionalni ljudi zauzeli principijelan stav o NMD, podržali naše akcije u zaštiti Donbasa“, rekao je Putin.

10.26 Zapad se oslanja na izdajnike

Zapad se oslanja na nacionalne izdajnike koji uvek imaju isti otrov prezira prema svojoj otadžbini.

10.24 Rusiju je nembuće pobediti na bojnom polju

„Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju, stoga se izvode sve agresivniji informacioni napadi. Oni sve vreme lažu, ne zaustavljaju napade na našu kulturu, na Rusku pravoslavnu crkvu“, rekao je šef države. primetio.

10.22 Amblemi nacističkih jedinica su posebno popularni kod Oružanih snaga Ukrajine

Amblemi nacističkih jedinica su posebno popularni kod Oružanih snaga Ukrajine, na odeći se stavljaju identifikacione oznake Vermahta. Neonacisti ne kriju čiji su naslednici“, rekao je predsednik.

10.20 Mi nismo u ratu sa narodom Ukrajine, oni su sami postali taoci kijevskog režima

„Mi nismo u ratu sa narodom Ukrajine, oni su sami postali taoci kijevskog režima“, podsetio je Putin.

10.19 Zapad je u Ukrajini napravi novu „anti-Rusiju“

Zapad je 30-ih godina prošlog veka nacistima praktično otvorio put do vlasti u Nemačkoj, a u naše vreme su napravili „anti-Rusiju“ u Ukrajini. I to sve sa jednim ciljem – da otkinemo teritorije od naše zemlje.

Nema ništa novo, ništa novo“, rekao je ruski lider.

11.08 Slika Zapada kao sigurnog utočišta pokazala lažnom

Počeo Putinov govor: Trenutak je jako težak

– Ovaj govor držim u jako teškom kontekstu, u jako teškom trenutku. U svetu se odvijaju velike promene koje će odrediti budućnost sveta i naše zemlje. Pre godinu dana, kako bih zaštitio naše ljude u našim povijesnim teritorijima, odlučio sam da pokrenem specijalnu vojnu operaciju. Korak po korak postižemo ciljeve koji su pred nama – kaže Putin, prenosi Informer.

„Pojmovi časti, poverenja, pristojnosti nisu za njih. Oni su navikli da pljuju ceo svet. Pokazalo se da se na isti način odnose prema narodima svojih zemalja“, primetio je Putin.

Moskva je učinila sve da problem reši mirnim putem

Moskva je učinila sve da problem reši mirnim putem i bila je strpljiva. Ali drugi scenario se spremao iza njihovih leđa, rekao je Putin.

Peskov: Veći deo obraćanja biće posvećen specijalnoj operaciji.


Ceo svet će pažljivo analizirati današnje obraćanje, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 
Očekuje se da kasnije danas iz Varšave se obrati američki predsendik Džozef Bajden. Međutim, kako je istakao Dmitrij Peskov, ruski predsednik neće pratiti njegov govor. Građani više gradova Rusije će moći da prate govor predsednika na video-bimovima.
 

Centar Moskve je zatvoren za saobraćaj.


 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare