OPASNO! NELEGALNA ‘KOSOVSKA VOJSKA’ VEŽBA SA BOJEVOM MUNICIJOM! Šiptari se spremaju za etničko čišćenje Srba! 

Pešadijske jedinice KBS na poligonu Crnuša kod Južne Mitrovice obučavaju se za oružane sukobe. Sagovornici Informera tvrde da se razrađuje plan etničkog čišćenja Srba na Kosovu.

Šiptarska takozvana vojska ozbiljno se priprema za etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije! ‘Kosovske bezbednosne snage’ (KBS) vežbaju gađanje sa bojevom municijom kod Južne Mitrovice, otvoreno pokazujući srpskom stanovništvu šta ih čeka!?!

Poruka Srbima

Najefikasnije su pretnje i zastrašivanje oružjem i zato je njima važno da srpsko stanovništvo vidi vojne pripreme i da čuje pucnjavu
Ljuban Karan

Na poligonu Crnuša u blizini Južne Mitrovice pešadija KBS ovih dana vežba borbenu spremnost pod punom ratnom opremom, što je prema rečima sagovornika Informera jasan pokazatelj pravog cilja ‘vlade’ u Prištini, a to je – Kosovo bez srpskog naroda.

Konstantne provokacije

Takozvani ministar odbrane lažne države Kosovo Armend Mehaj na svom Fejsbuku objavio je fotografije šiptarskih vojnika na poligonu Crnuša, koji se, kako je precizirao, obučavaju za preciznu vatru.

–  Treći pešadijski puk Komande kopnenih snaga realizovao je terensku vežbu na taktičkom poligonu u Crnuši u Južnoj Mitrovici sa bojevom municijom i time proverio dva tima čete B. Tokom sprovođenja ove dvonedeljne vežbe, naši vojnici su obučeni za preciznu vatru, kontrolu vatre na individualnom nivou i komandovanje dejstvima. Timski rad za upravljanje vatrom – napisao je Mehaj na Fejsbuku. 

Komentarišući ove informacije, bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević kaže da vojne vežbe, kao i intervencije šiptarskih specijalnih snaga imaju uvek isti cilj: Kosovo bez Srba.

– Razne i učestale forme zastrašivanja treba da uvere malobrojne Srbe da postoje novo stanje i nova konstelacija, i da o njenoj prirodi ne odlučuje Savet bezbednosti UN, da je Rezolucija 1244 bezvredna i da je njeno vreme zauvek prošlo. Ovu situaciju posebno otežava saznanje da zapadne zemlje bez ikakvog ustručavanja i ograničenja podržavaju agresivnost i militarizaciju Kosova koju planski sprovode vlasti u Prištini – objašnjava Galijašević.

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ističe da je osnov prištinske strategije dizanja tenzija.

– Najefikasnije su pretnje i zastrašivanje oružjem i zato je njima važno da srpsko stanovništvo vidi vojne pripreme i čuje pucnjavu. Osim što zastrašuju Srbe, oni se stvarno uvežbavaju i pripremaju za oružani sukob. Očigledno da je Kurti samo formalno prihvatio pregovore pod pritiskom Zapada, pre svega SAD, ali mu je plan da i dalje provocira vojni sukob sa idejom da Srbiju kompromituje i uvuče u novi sukob sa NATO paktom – podvlači Karan.

Hrvatski model

Profesor bezbednosti Miroslav Bjegović kaže da Šiptari napreduju ka krajnjem cilju kupujući vreme.

– To bojevo gađanje na poligonu Crnuša, obuka snajperista u Jordanu, usavršavanje oficira po NATO standardima u Albaniji čini kompletnu neskrivenu zamisao Kurtija da su ove snage u određenom trenutku spremne za upotrebu na severu Kosova. Po strategiji odbrane koju će uskoro usvojiti tzv. vlada Kosova, oni treba da izađu na administrativnu liniju sa Srbijom, što predstavlja otvorenu bezbednosnu pretnju po Srbe, odnosno opasnost od realizacije etničkog čišćenja po hrvatskom modelu – zaključuje Bjegović.

Sve po NATO standardima

Transformacija takozvanih ‘kosovskih bezbednosnih snaga’ u vojsku počela je 2018, a planirano je da traje 10 godina. Budžet za KBS za 2023. godinu iznosi rekordnih 123 miliona evra.

Iako formiranje ‘vojske Kosova’ nije odobreno rezolucijom Saveta bezbednosti UN, zapadne zemlje uveliko pomažu šiptarske oružane snage, pa su vojnici KBS samo prošle godine imali tri terenske vežbe u SAD, Nemačkoj i Albaniji. Takozvani ministar odbrane Armend Mehaj nedavno se pohvalio da je KBS u prethodne dve godine dobio 1.885 vojnika i da se vojska razvija u skladu sa NATO standardima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare