Bajden se sastao sa Dudom, očekuje se i njegovo obraćanje: „Neće biti direktan odgovor na Putinov govor“ 

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas u Varšavi sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u okviru serije razgovora i konsultacija sa liderima zemalja istočnog krila NATO, a u sklopu priprema za narednu fazu rata u Ukrajini.

Kako navodi AP, Bajdenovo obraćanje najavljeno za danas neće biti „neka vrsta direktnog odgovora“ na Putinov današnji govor, u kojem je ruski lider poručio da je „nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju“.

Sekretar Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao da to neće biti „retoričko nadmetanje s bilo kime, već izjava o vrednostima, viziji kako treba da izlgeda svet koji pokušavamo da izgradimo i branimo“.

Duda je rekao da Bajdenovo prisustvo na poljskom tlu u vreme prve godišnjice početka rata u Ukrajini šalje „važan signal“ o posvećenosti SAD evropskoj bezbednosti i dodao da Bajdenov govor „očekuje veliki deo sveta, ako ne i ceo svet“.

AP navodi da je, s obzirom da se ratu ne nazire kraj, godišnjica kritičan trenutak za Bajdena da pokuša da ojača evropsko jedinstvo i ponovi da je Putinova invazija bila frontalni napad na međunarodni poredak, kao i da se Bela kuća nada da će predsednikova poseta Kijevu i Varšavi pomoći u jačanju američke i globalne odlučnosti.

Uoči Bajdenovog putovanja, Bela kuća je istakla napore Poljske da pomogne Ukrajini, kao i da se više od milion i po ukrajinskih izbeglica nastanilo u Poljskoj od početka rata, a milioni su prošli kroz Poljsku na putu ka drugim zemljama. Bajdenova administracija je prošlog leta objavila da uspostavlja stalni američki garnizon u Poljskoj, stvarajući trajno američko uporište na istočnom krilu NATO, prenosi agencija.

SAD su od prošle godine izdvojile oko 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, dok su evropski saveznici poslali još desetine milijardi dolara i poželeli dobrodošlicu milionima ukrajinskih izbeglica koje su pobegle od sukoba.

“Izgradili smo koaliciju od Atlantika do Pacifika. Cilj Rusije je bio da zbriše Ukrajinu sa mape. Putinov osvajački rat propada“, rekao je Bajden.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare