AKO IMATE OVE BOLESTI NE SMETE OKUSITI SARDINU: Lekari oštro upozoravaju

Jedna porcija sardina od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i jedan je od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu.

Pored mnogih zdravstvenih prednosti, sardine u svežem ili konzervisanom obliku nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim ljudima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu treba da izbegavaju konzumaciju. Posebno konzervisane sardine sadrže velike količine natrijuma, što se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.

Evo ko ne bi smeo da jede sardinu.

OSOBE SA VISOKIM PRITISKOM

Sardine imaju visok sadržaj natrijuma. Jedna limenka obezbeđuje oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, trebalo bi da ograničite unos jer privlači vodu i povećava količinu krvi u telu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete uživati u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije, piše Espreso.

OSOBE KOJE IMAJU PROBLEM SA GIHTOM

Najbolja dijeta za giht je ona koja sadrži malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, tako da ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete piti dodatke ribljeg ulja ili jesti bakalar.

OSOBE KOJE IMAJU KAMEN U BUBREGU

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji imaju rizik od kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

ZBOG ČEGA SU DOBRE

Sardine su pune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kada je u pitanju ishrana, prema Američkom udruženju za srce i kardiovaskularni sistem, prenosi Vebmed. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su veoma moćni čuvari zdravlja. Ako se redovno konzumiraju, mogu doprineti poboljšanju celog organizma.

Jedna porcija sardina od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i jedan je od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu.

Takođe sadrže EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što dovodi do poboljšanja zdravlja, bolje funkcije mozga i manjeg rizika od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da ishrana namirnicama poput sardina koje su bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti, piše Espreso.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare