U ČAST DESANKE MAKSIMOVIĆ I ISIDORE SEKULIĆ: Međunarodni dan maternjeg jezika u Tršiću 

Povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika ispred Vukove spomen-kuće u Tršiću biće, u organizaciji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, održan program posvećen obeležavanju 30 godina od smrti i 125 godina od rođenja Desanke Maksimović i 65 godina od smrti Isidore Sekulić. Poetski kolaž „Stazama narodnog jezika“ izvešće učenice lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice, saopšteno je iz Centra za kulturu.

UNESKO je zvanično proglasio Dan maternjeg jezika 21. februara na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1999. godine u znak sećanja na studente koji su tog dana 1952. ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (današnjem Bangladešu) gde su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Grad Loznica i Centar za kulturu godinama nastoje da obeleže Dan maternjeg jezika „kako bi istakli važnost negovanja jezičke kulturne zajednice kojoj pripadamo“.

Tršić

– Na ovaj dan ispred Vukove rodne kuće u Tršiću želimo da pošaljemo poruku da svaki dan čuvamo jezik, da koristimo Vukovu reformisanu azbuku, najsavršenije pismo na svetu, da pišemo i stvaramo na maternjem jeziku. Ljubav prema maternjem jeziku i pismu istovetna je ljubavi prema smislu našeg postojanja – navode iz Centra za kulturu.

Više od decenije Dan maternjeg jezika obeležava se u Tršiću, u dvorištu spomen-kuće Vuka Stefranovića Karadžića, u organizaciji Grada Loznice, Centra za kulturu i Ogranka Vukove zadužbine Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare