NASTAVLJA SE SUĐENJE KLANU VELJE NEVOLJE Posle Lalića, on sledeći OTKRIVA ZLODELA ozloglašene grupe čiji je i sam bio član 

Pred Specijalnim sudom u Beogradu, u ponedeljak, 20. februara, nastavlja se suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a kako je predviđeno, na ovom ročištu, Bojan Hrvatin, svedok-okrivljeni u postupku protiv ovog klana, svedoči u nizu krivičnih dela koja su, kako se sumnja, činili pripadnici ove kriminalne grupe.

S obzirom da je Hrvatin priznao krivicu i sklopio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, on mora, da priča o svemu što zna vezano za krivična dela koja je, kako se sumnja, činio ovaj klan, ali i da odgovara na pitanja kako tužioca, sudije i advokata žrtava, tako i svih sa optuženičke klupe.

„Oči u oči“ Belivuk i Lalić

Na prethodnom ročištu, svedoku-okrivljenom u postupku koji se vodi protiv ovog klana, Srđanu Lalić, pitanja je postavljao čovek „broj jedan“ u klanu – Veljko Belivuk.

Belivuk je na samom početku svedočenja Lalića rekao da će on poslednji postavljati pitanja, kada Lalić „kaže sve što zna“, što se i dogodilo.

On je nakon što je izašao iz prostorije u kojoj sedi sa svojim dugogodišnjim saradnicima, Lalića prvo ispitao o njihovom prijateljstvu. Potom, Lalića je ispitivao i o reči „ćelija“ koju Lalić pominje u svom iskazu, a kojom govori da su pripadnici klana Belivuka bili „ćelija kavačkog klana“.

Veljko Belivuk i Srđan Lalić

Belivuk je nakon toga pitao IT stručnjaka i o stadionu Partizana, a u nizu pitanja vezanih za to bila su pitanja i „šta za navijače znači zastava“, „da li bi kapije na stadionu sprečile eventualni upad grupa i napad navijača i otimanje zastava“, a Lalić je na pitanja nekadašnjeg šefa odgovarao kratko i jasno.

Nekoliko puta upali su u klinč, te je u jednom trenutku Belivuk pitao Lalića: „Što se ljutiš, sunce moje?“.

Svedok-okrivljeni je ponovo svedočio i o poslovima sa drogom kojima se navodno ova grupa bavila, te je izneo tvrdnju „da bi ga možda Zvicer ubio“ da je kod njega „palo“ 15 kilograma kokaina.

Belivuk je Lalića ispitivao i o njegovoj seksualnoj orijentaciji.

– Rekao si da nisi homoseksualac i da imaš devojku, a onda kažeš Miljkoviću: „Sećaš se da smo se ljubili i da sam te zadovoljavao“ – rekao je Belivuk, na šta mu je Lalić odgovorio da je to zapravo bilo pitanje i da „spada na jeftine trikove“.

Marko Miljković i Veljko Belivuk
Marko Miljković i Veljko Belivuk / Foto: TV Pink / RAS Srbija

Međutim, Belivuk se tu nije zaustavio, rekao je sudiji da je Lalić bezobrazan te pokušao da nađe u spisima Lalićevu rečenicu.

– On je rekao da je moj najbolji prijatelj homoseksualac, ja sam to morao da ga pitam sudija – obratio se sudiji Belivuk.

Nakon toga, Belivuk se osvrnuo i na fotografije koje su se navodno slale protivnicima.

On je svedoka-okrivljenog pitao kome su slate fotografije, na šta je Lalić kratko odgovorio – „Kimiju, Isakoviću i Filipu“.

Belivuk se potom osvrnuo na izjavu Lalića u kojoj tvrdi da su „imali 3500 strašnih slika“, te ga upitao kome su one slate.

– Ne mogu da se setim, prikazivane su i drugim kriminalnim grupama – rekao je tada Lalić.

Belivuk je Lalića ispitivao i o ljudskim ćevapima, a detaljnije o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

Miljković, Budimir, Janković…

Marko Miljković je prvi koji je izašao iz staklene prostorije odakle inače prati suđenje, a tokom prethodnih ročišta, svedoku-okrivljenom su pitanja postavljali i Miloš Budimir, Nebojša Janković i Vlade Draganić.

Laliću je pitanja postavljao i Vlade Draganić, vlasnik kuće strave u Ritopeku.

Tokom jednog od ročišta sudsko veće usvojilo je predlog odbrane da ukine pritvor Mijatu Simeunoviću, navodnom pripadniku klana Veljka Belivuka. Njemu je određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, a koja je njegova uloga bila u klanu pročitajte u odvojenoj vesti.

Lalića je na ročištu ispitivao i Miloš Budimir – istaknuti pripadnik klana koji se dovodi u vezu sa svim ubistvima iz optužnice.

Budimir ga je ispitivao o satu „roleks“ koji je navodno Lalić dobio na poklon, ali i da li ga je majka vozila u „škodi“ prilikom izvršenja nekih krivičnih dela.

Advokat Bojana Hrvatina, kratko je pitao Lalića da li zna nešto o ubistvo advokata Miše Ognjanovića, međutim, Lalić je tvrdio da zna samo ulične priče.

Miljković je tokom poslednjeg ročišta završio za sada sa propitivanjem svedoka – okrivljenog, a ispitivao ga je o navodnim pretnjama koje je Miljković uputio svedoku-okrivljenom, ali i svom kumu, Nikoli Spasojeviću.

Više o svedočenju Srđana Lalića i odgovaranju na pitanja Miljkoviću i Budimiru pročitajte u odvojenoj vesti.

Lalića je tokom ranijih ročišta propitivao Miljković. On ga je ispitivao o pucnjavi na Vladimira Kovačevića zvanog Kovač. 

Miljković ga je ispitivao i o planiranju ubistva saradnika Luke Bojovića, o Filipu Koraću, a ispitivao ga je i o sukobu sa kumom. Između ostalog, Lalić je govorio i o ubistvu Šarca, o ubistvu u Marbelji, ubistvu Kožara. Miljković ga je ispitivao i o bunkeru na stadionu i u Ritopeku, ali i planiranom atentatu na predsednika Aleksadra Vučića, piše Blic.

Više o tadašnjem svedočenju Srđana Lalića, pročitajte u odvojenoj vesti.

Srđan Lalić je tokom ročišta odgovarao na pitanja Marka Miljkovića koji ga je ispitivao o fotografiji koju mu je navodno pokazao a na kojoj se vidi telo Gorana Mihajlovića. Takođe, ispitivao ga je i o ubistvu Ljubomira Markovića Kiće i Aleksandra Šarca.

Srđana je Miljković propitivao i o ubistvu škaljaraca, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, ali iodnosu Nevolje i Mesara sa Radojem Zvicerom.

Radoje Zvicer

Miljković je svedoka-okrivljenog propitivao i o ubistvu Kojića i Aleksandra Gligorijevića Pukija, kada je Lalić i otkrio da je to ubistvo zbog kojeg se Nevolja ogrešio, te išao u crkvu da zapali sveću. Lalić je govorio i detalje o ubistvu Gorana Veličkovića zvanog Goksi, a sudija ga je ispitivala o mašini za mlevenje mesa. Lalić je između ostalog naveo i da se plašio Mesara, a otkrio je i ko je takozvani Pišta. Na samom kraju svedočenja, Lalić je svedočio u ubistvu Nikole Mitića.

Lalić je tokom ročišta govorio o porukama koje je razmenjivao sa Zvicerom. Miljković ga je ispitivao i o advokatu Dejanu Lazareviću, koji je inače uhapšen u policijskoj akciji u kojoj je uhapšen i Darko Šarić. Lalić je čak i u jednom trenutku optužio Miljkovića da je hteo da se otarasi Velje Nevolje, a govorio je i o ubistvu navijača FK Rada, Luke Perenčevića čiji egzekutori i dalje nisu pronađeni. Svedok- okrivljeni otkrio je i sa kojom starletom je bio Miljković.

On je tokom prethodnog svedočenja odgovarao na pitanja Miljkovića, te je otkrivao detalje o aplikaciji Skaj koja je ključni dokaz u ovom postupku, o ubistvu na šinama za koje je Belivuk oslobođen, ali i o njihovom prijateljstvu. Miljković je poprilično uzrujanom Laliću postavljao pitanja o kući u Perastu koju je Lalić, prema njegovim rečima, uzeo kao obeštećenje za kilogram kokaina. Lalić je čak svog nekadašnjeg šefa nazvao „smećem“ jer navodno spominje porodice. On je iznosio detalje i o poznanstvu sa Radojem Zvicerom, navodnim vođom kavačkog klana.

Svedok-okrivljeni je tokom ranijih svedočenja iznosio niz jezivih detalja o delovanju ove kriminalne grupe – kako je ona nastala, na koji način su likvidirali ljude, otkrio je još pet zločina čije ubice i dalje nisu pronađene. Lalić je govorio i na koji način se finansirao klan, kako je droga deljena ali i pravljena na stadionu Partizana u Humskoj ulici.

On je ponovo opisivao ubistvo Gorana Veličkovića, zvanog Goksi, za čije se ubistvo sumnjiči ova kriminalna grupa, ubistvo Lazara Vukićevića, Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića, Nikole Mitića. On je govorio na koji način su likvidirani Mile Radulović Kapetan, Adis Spahić i Damir Hodžić, Aleksandar Šarac, Miloš Perunčević i Rista Kapetan. Lalić je otkrivao i na koji način su svoje žrtve mamili u kuću strave u Ritopeku i šta je sve radio u šteku na stadionu Partizana.

Ovaj svedok-okrivljeni govorio je i o otmici i silovanju mladića I. S. za koje se sumnjiči ova kriminalna grupa, a više o tome pročitajte ovde.

UDARNA VEST.rs




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare