„DOSTA TE HISTERIJE!“ Kina Americi: Na nebu ima mnogo balona. Da li želite da srušite svaki od njih? 

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da će SAD „snositi sve posledice“ ako zaoštre incident sa kineskim balonom, koga je 4. februara oborila američka vojska iznad Atlantika blizu obala Južne Karoline.

Najviši kineski diplomata opisao je obaranje balona od strane SAD kao „apsurdno i histerično“ i kao zloupotrebu upotrebe sile.

Govoreći na bini na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Vang Ji je rekao: – To ne pokazuje da su SAD jake; naprotiv, pokazuje da su slabe. 

Ministar spoljnih poslova rekao je da veruje da je obaranje deo pokušaja da se skrene pažnja sa domaćih problema Bajdenove administracije.

Kineski balon iznad Atlantskog okeana

– Na nebu ima mnogo balona. Da li želite da srušite svaki od njih – pitao je Ji.

Kina je insistirala da je balon bio civilni nevojni instrument koji je izleteo sa kursa.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine, „SAD žele da iskoriste ovu temu“, a Peking će „pomno pratiti sve do konačnog zaključka,“ prenosi Rojters, piše Blic.

– SAD su u stvari zemlja broj jedan u pogledu nadzora, čiji su baloni na velikim visinama više puta ilegalno leteli iznad Kine. SAD nisu u poziciji da blate Kinu. Ono što SAD treba da učine jeste da pokažu iskrenost i da se suoče sa štetom koju je njihova zloupotreba sile nanela odnosima Kine i SAD i reše je – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je izdalo ovo saopštenje nakon susreta direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jija i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare