OTKRIVAMO SUMNJIVE FINANSIJE JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA! RTS plaća 39.500 evra mesečno za internet i to firmi iz Mostara!? A to ne košta više od 10.000 evra! 

Zvuči neverovatno, ali je istinito – Radio televizija Srbije firmi ‘Mor skrins’ iz Mostara svakog meseca za održavanje internet platforme ‘RTS planeta’ plaća 39.500 evra!?! Na sve to, firma iz BiH uzima od RTS i 35% prihoda od svakog pretplatnika (trenutno je to oko 4.500 evra mesečno)! 

Osim što je veoma čudno da srpski Javni servis za ovaj posao angažuje, u stručnim krugovima, gotovo nepoznato preduzeće iz Mostara, za to još i plaća skandalozno visoku cenu od 45.000 evra mesečno, a ona ne bi smela da bude veća od maksimalno 10.000 evra!?!

‘Direktna pogodba’

Informer je došao u posed ugovora između RTS i ‘Mor skrinsa’ od 16. marta 2022. godine. Ugovor su, direktnom pogodbom bez tenderskog oglašavanja, potpisali direktor Javnog servisa Dragan Bujošević i direktor mostarske firme Predrag Mandlbaum. Ovim ugovorom predviđeno je da RTS za usluge svakog meseca plaća fiksnu naknadu od 39.500 evra, kao i ‘varijabilni deo’ od 35% prihoda od ‘komercijalne eksploatacije platforme’!?!

S obzirom da u ovom trenutku ‘RTS planeta’, prema dostupnim podacima, ima između 2.000 i 3.000 pretplatnika koji za to plaćaju pet evra mesečno, jasno je da ‘Mor skrins’ za sebe svakog meseca uzima između 3.000 i 5.250 evra, a taj prihod raste svakog meseca. 

Izvor Informera iz RTS kaže da je u ovom slučaju potpuno očigledno da je u pitanju ‘kombinacija’ preko koje neko izvlači silne pare iz budžeta Javnog servisa, odnosno iz džepa svakoga od nas. 

– Zašto je angažovana baš ta firma iz Mostara? Zašto nije uzeto još ponuda od drugih firmi? Očigledno je da se ovde radi o privatnoj kombinaciji nekoga sa RTS ko na ovom poslu uzima desetine hiljada evra za sebe! – kategoričan je naš sagovornik, koji dodaje da je realna cena ovog posla maksimalno desetak hiljada evra.

I kompjuterski stručnjaci sa kojima smo juče razgovarali to i potvrđuju. Vlasnik velike IT firme, jedne od najpoznatijih u Srbiji, kaže da i oni pružaju identične usluge održavanja platformi i da cena nikako ne bi bila viša od sedam, osam hiljada evra.

– Nema nikakve šanse da to zaista košta 39.500 evra! Tu se neko baš debelo ugradio. Naročito je čudna odredba prema kojoj RTS 35% prihoda od pretplatnika prepušta toj firmi iz Mostara!? Kao da je neko hteo da sklopi najnepovoljniji mogući ugovor po RTS– šokiran je naš sagovornik koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime.

Komentarišući naša nova saznanja, Marko Matić, direktor Centra za odgovorne medije, kaže da je neophodno što pre sprovesti temeljnu istragu finansijskog poslovanja Javnog medijskog servisa.

– Iako platforma ‘RTS Planeta’ spada u jedan od najboljih projekata Javnog servisa, mesečno izdvajanje od skoro 40.000 evra očigledno je ekonomski neopravdano. To nas vraća na sumnju da je i ovde slučaj o veštački prikazanim troškovima, odnosno šemi za izvlačenje novca iz RTS. Još veći je problem ako se zna da novac ide firmi iz BiH čije poslovanje ne mogu da kontrolišu naši državni organi, što bi moralo da bude deo istrage o poslovanju našeg Javnog servisa – kaže Matić.

Bacanje para

Član Upravnog odbora RTS Predrag Azdejković smatra da su se, bez obzira da li tu postoji krivično delo ili ne, na RTS-u ‘neke pare bacale’.

– To je kao kada dođete u prodavnicu i gledate majicu koja košta 1.500 evra, a znate da zapravo vredi samo pet evra, ali kažete, ma ima para, baciću 1.500 evra na majicu. Tako oni posluju. I to je skandal, to bacanje para. I njihovi odgovori na svaku aferu su skandalozni, oni izmišljaju, manipulišu, lažu. Ali džaba, papiri su tu! – zaključuje Azdejković.

Istok Pavlović, digitalni marketing

Cene održavanja sajtova zavise od mnogo faktora, pa se tako za neki mali sajt u Srbiji plaća oko 100 evra, dok za veliki cena može da ode na 1.000 do 2.000 evra maksimalno.

Šta kažu u ‘Mor skrinsu’: Mi naplaćujemo po jačini klijenta

Povodom informacija da mostarska firma ‘Mor skrins’ dobija preko 40.000 evra od RTS za održavanje platforme ‘RTS planeta’, pozvali smo kompaniju iz Mostara u kojoj su nam rekli da je njihova usluga ‘specifična’, ali da cena zavisi od ‘jačine klijenta’?!

– Mi imamo malo specifičniju uslugu i ne možemo imati neku jedinstvenu cenu mesečnog održavanja sajtova. Ono zavisi od puno parametara i bilo šta reći jednostavno nije okvir koji možete uzeti u obzir. Cene održavanja sajtova dogovaramo zavisno od nivoa isporučenih servisa, u zavisnosti od korisnika na tim platformama, zavisno o dogovoru i ugovoru sa kupcima. To sve zavisi od klijenta, od firme do firme – rekli su nam u ‘Mor skrinsu’.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare