I AMERIKA IMA SVOJE BALONE Pre četiri godine pokrenula je veliki program, a ŠPIJUNIRANJE im je samo jedna od mnogih namena 

Američke vojne i civilne agencije koriste balone za sve veći broj aplikacija za nacionalnu bezbednost, naučnih istraživanja, prikupljanja obaveštajnih podataka i komercijalnu upotrebu, prema stručnjacima, bivšim zvaničnicima i vladinim dokumentima.
Manje je poznato u kojoj meri su američki baloni leteli iznad stranih zemalja, iako ima primera u istoriji. Tokom 1950-ih tokom Hladnog rata, SAD su poslale balone opremljenim kamerama iznad sovjetskog vazdušnog prostora, operacija koja se ponekad naziva projekat Mobi Dik, pre nego što su kasnije prešle na U-2 špijunske avione.

Bela kuća je odbacila tvrdnje Кine da su američki baloni na velikim visinama uleteli u njen vazdušni prostor. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u ponedeljak da su američki baloni preleteli njen vazdušni prostor više od 10 puta od početka 2022.

Američka vlada još uvek nije javno identifikovala poreklo i namenu nekoliko letelica koje su avioni vazduhoplovnih snaga oborili iznad Кanade i severa SAD, mada je u četvrtak američki predsednik Džo Bajden rekao da se i dalje ne zna precizno svrha balona, ali i da „trenutno ništa ne ukazuje na to da su deo kineskog špijunskog programa sa balonima“, niti da su izviđački objekti iz bilo koje druge zemlje. Iako je izjavio da baloni nisu kineski, naglasio je da se neće izvinjavati Kini.

To i diplomatska konfrontacija sa Кinom zbog navodnog špijunskog balona koji su SAD oborile kod obale Južne Кaroline ovog meseca verovatno će podstaći veće interesovanje vlade i privatnog sektora za proizvodnju i otkrivanje balona za nadzor, kažu analitičari.

– Vidimo eksploataciju bliskog svemira – rekao je za „Volstrit žurnal“ penzionisani general Džon Džamper, koji je kao načelnik štaba vazduhoplovnih snaga početkom 2000-ih predvodio napore da se proširi vojna upotreba vazdušne i svemirske tehnologije.

Bliski svemir dugo se smatrao „ničijom zemljom“ svemira i pridavano mu je manje pažnje nego komercijalnom vazdušnom prostoru, gde lete mlaznjaci i avioni ili svemiru, gde orbitiraju sateliti.

Vlada SAD već dugo koristi balone za nadzor za prikupljanje obaveštajnih podataka, a njihova upotreba se tokom godina proširila i na druge domene, navodi američki list

Decenijama je Ministarstvo odbrane upravljalo statičnim, privezanim balonima poznatim kao aerostati, sa radarskom sposobnošću, koji lebde preko ruta za krijumčarenje droge na južnoj granici SAD i Meksika i Кaripskog mora. Te vrste balona za nadgledanje i drugi koji se penju na mnogo veće visine mogu da lutaju mnogo duže od dronova, što ih čini pogodnim za produženo nadgledanje i izviđanje.

Prema vladinim izveštajima, baloni mogu da nose elektrooptičke kamere za praćenje elektromagnetnog spektra u rasponu od ultraljubičastog do dalekog infracrvenog ili radara za otkrivanje kretanja po ogromnoj površini zemlje. Baloni takođe mogu biti opremljeni mikrofonima za snimanje zvuka i preciziranje njegovog pravca i porekla, omogućavajući im da, recimo, lociraju lansiranje minobacača. Drugi senzori mogu da presreću elektronske komunikacije.

Baloni imaju niz naučnih i komercijalnih primena, kažu ljudi u industriji. U oblasti astrobiologije, baloni proučavaju mikroorganizme zvane magnetotaktičke bakterije koji žive u atmosferi i mogu da izdrže ekstremne uslove.

World View Enterprises, kompanija iz Tusona, Arizona, koja kaže da je pokrenula više od 120 misija balona na velikim visinama u poslednjoj deceniji, postavlja balone sa kamerama za pregled cevovoda za prirodni gas i naftu i senzorima koji mogu da „nanjuše“ u atmosferi tragovi gasova poput metana. Baloni lebde daleko bliže zemlji od orbite satelita, što im omogućava da prikupe podatke višeg kvaliteta, rekao je Rajan M. Hartman, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije.

Dva puta dnevno, meteorolozi širom sveta lansiraju meteorološke balone kako bi prikupili informacije o atmosferskoj temperaturi, pritisku i vlažnosti kako bi sastavili vremenske prognoze. NASA i istraživačke agencije iz nekoliko drugih zapadnih zemalja takođe upravljaju ogromnim istraživačkim balonima koji provode nekoliko nedelja kružeći oko sveta u stratosferi.

Bivši američki bezbednosni zvaničnici rekli su da izgleda da SAD imaju nedostatke u detekciji stranih balona. Bajdenova administracija je poslednjih nedelja pojačala svoj nadzor na velikim visinama.

Prošlog meseca general Stefan Mil, načelnik štaba francuskih vazduhoplovnih i svemirskih snaga, rekao je novinarima da je njegovo osoblje „pokrenulo studije o operacijama na višem vazdušnom prostoru“.

Viši vazdušni prostor, između 20 i 100 kilometara iznad tla, Mil je nazvao „neiskorišćenom“ zonom koja se nije mogla koristiti do pre otprilike jedne decenije, jer motori nisu mogli da funkcionišu u ovom sloju.

– Ali danas tehnologija dozvoljava balonima koji nose senzore da koriste ovaj prostor. Da li zaista želimo da balon koji je poslala neprijateljska sila koja sedi iznad Pariza i prati svaki naš pokret, a da ne možemo da se nosimo sa tim? – rekao je general.

Džejms Luis, stručnjak za tehnologiju i javnu politiku u Centru za strateške i međunarodne studije, istakao je da upotreba balona za obaveštajne svrhe ima i negativne strane.

– Problem sa balonima je što idu tamo gde ih vetar nosi. „Lutanje“ je i nepredvidivo i nije od suštinskog značaja za prikupljanje informacija sa statičnih ciljeva kao što su raketne baze – rekao je on.

Savremena vojna upotreba balona uključuje izviđanje i nadzor, komunikacioni relej kada su druga sredstva isključena, vazdušnu odbranu pomoću privezanih balona i navođenje vazdušnih udara. Članak iz 2021. u zvaničnom glasilu Narodnooslobodilačke armije Kine tvrdi se da američka vojska planira da koristi balone za širenje velikog broja minijaturnih radio-frekvencijskih senzora iza neprijateljskih linija kako bi im pomogli u ciljanju.

Džejkob Stouks, viši saradnik za Indo-pacifički bezbednosni program u Centru za novu američku bezbednost u Vašingtonu, takođe je sugerisao je nadzor samo jedna od višestrukih uloga specijalizovanih balona u novom dobu atmosferskog ratovanja.

Oni mogu da posluže kao rezervni komunikacioni releji, ako se sateliti pokvare. Ili bi balon mogao da posluži kao matični brod, noseći kanister u kome se nalazi roj dronova koji bi mogli da se oslobode na neprijateljskoj teritoriji. Alternativno, mogli bi da se koriste kao platforma na velikoj visini sa koje bi se lansirale rakete.

UDARNA VEST.rs




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare