ŠOK U BOLNICI! Muškarcu dijagnostikovan rak prostate, a onda se dogodilo nešto neverovatno 

Muškarac iz SAD je razvio „nekontrolisani irski naglasak“ nakon što mu je dijagnostikovan rak prostate, uprkos tome što nikada nije posetio Irsku, kažu istraživači.

Muškarac iz Severne Karoline, koji je imao 50 godina, verovatno je imao sindrom stranog akcenta (FAS), prenosi Si En En, iako nikad nije posetio Irsku, niti je imao porodicu tamo.

Slučaj su zajednički proučavali i prijavili Univerzitet Djuk u Severnoj Karolini i Urološki istraživački centar Karoline u Južnoj Karolini.

 – Prema našim saznanjima, ovo je prvi slučaj FAS opisan kod pacijenta sa karcinomom prostate i treći opisan kod pacijenata sa malignitetom –  rekli su autori izveštaja, prenosi Informer.

 – Njegov naglasak je bio nekontrolisan –  kažu istraživači u svom izveštaju, dodajući da se naglasak prvi put pojavio 20 meseci od početka lečenja i ostao sve do smrti pacijenta, prenosi Guardian.

Iako nije imao abnormalnosti u neurološkom pregledu ili istoriju psihijatrijskih poremećaja, istraživači sumnjaju da je ovu promenu izazvalo stanje koje se zove paraneoplastični neurološki poremećaj (PND), koji se dešava kada imuni sistem pacijenata obolelih od raka napada delove njihovog mozga, kao i mišiće, nerve i kičmenu moždinu.

Poslednjih godina zabeleženo je nekoliko sličnih slučajeva širom sveta, a jedan od prvih prijavljenih slučajeva desio se 1941. godine kada je Norvežanka razvila nemački naglasak nakon što je pogođena šrapnelom bombe tokom vazdušnog napada u Drugom svetskom ratu.

Lokalni stanovnici su je posle izbegavali jer su mislili da je nacistički špijun.

UDARNA EVST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare