Određen pritvor dvojici muškaraca koji su pozivali na nasilno svrgavanje vlasti

Damjanu K. (34) i Dejanu Z., na predlog Višeg javnog tužilastva u Beogradu, Viši sud je odredio pritvor do 30 dana, prenosi Telegraf.

Oni su, podsetimo, saslušani danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da su pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Republike Srbije.

Oni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela.

Sumnja se da su Damjan K. i Dejan Z. od 1. do 15. februara 2023. godine u više navrata putem svog političko – propagandnog i ideološkog delovanja na javnoj grupi „Narodne patrole“ na kanalu „Telegram“, kao i putem društvenih mreža „Facebook“ i „Instagram“, pozivali gradjane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno svrgavanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije.

Кao datum realizacije svoje namere, osumnjičeni su označili obeležavanje Dana državnosti na Sretenje 15. februara ove godine, za kada je prijavljeno javno okupljanje ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu. Takođe su tokom januara i februara promovisali navedeno javno okupljanje i putem tribina, snimanja i učešća u emisijama u kojima su ukazivali na ciljeve pomenutog okupljanja, kao i drugim propagandnim aktivnostima, čiji je cilj bilo omasovljenje skupa radi lakše realizacije postavljenih ciljeva.

Tokom obraćanja na skupu okupljenim građanima, pored ostalog, Damjan K. je izjavio „nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, „kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“, i drugo.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare