„VATROGASCI SU NAŠLI ŠAKU I POSLALI JE“ Lekar sa VMA koji je sa timom izveo podvig za „Blic“ opisuje SEDAM SATI BORBE NA OPERACIONOM STOLU (FOTO)

Muškarcu (40) koji je u saobraćajnoj nesreći kompletno ostao bez leve šake, zahvaljujući stručnjacima sa Vojnomedicinske akademije(VMA), uspešno je replantirana šaka i on će u budućnosti moći da je koristi.

Operacija je trajala sedam sati, a mikrohiruški tim Vojnomedicinske Akademije se brzo organizovao kako bi uspeli u ovom podvigu i „sašili“ ruku.

Pukovnik Profesor dr Boban Đorđević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije VMA, sa svojim timom uspeo je da izvede ovu tešku i zahtevnu operaciju koja će povređenom muškarcu omogućiti da ponovo koristi svoju šaku. U razgovoru za “Blic” otkriva kako je tekla operacija.

– Pacijentu je u saobraćajnoj nesreći kompletno amputirana leva šaka, koju su vatrogasci pronašli i srećom je onako znalački pripremili da pošalju sa njim. On je s teritorije Kragujevca krenuo ka Beogradu, prvo ka UC Srbije a nakon toga upućen u VMA. Lekari koji su u drugim zdravstvenim ustanovama pregledali pacijenta su mislili da ne može da se replantira šaka, ali smo mi oko 23 časa započeli operaciju i ipak to uspešno obavili. Mikrohiruška ekipa koju sam predvodio bila je spremna, ušli smo u salu i uspeli smo da spojimo šaku, replantiramo je i za sada je sve dobro – kaže za „Blic“ profesor Đorđević.

U višečasovnoj operaciji pored hirurga plastičara učestvovali su i vaskularni hirurzi, anesteziolozi, kao i cela ekipa instrumentarki i anestetičara.

Kako dalje profesor objašnjava, u ovakvim situacijama važno je uraditi replatantaciju što pre.

– Idealno je šest sati od amputacije, jer na ledu se šalje amputirani deo tela. Uvek je bolje replantirani deo tela nego stavljati protezu, naročito kada je šaka u pitanju. Mi smo se zaista potrudili da rekonstruišemo sve moguće strukture šake da je on koristi i da mu bude funkcionalna. Sada je prerano da dajemo detaljne prognoze kada će moći da je koristi jer ne možemo samo sa jednom operacijom da to rešimo. U pitanju su povrede ražličitih struktura, nerava, koštane strukture, tetive… Ali zbrinemo sve što je moguće u tom trenutku da bi preživeo taj amputirani deo. Mali broj zdravstvenih ustanova u regionu može da zbirne ovako kompleksnu povredu, ali po mom uverenju VMA je vrh piramide zdravstvenog sistema Srbije i Ministarstva Odbrane – kaže profesor Đorđević.

Tim koji je uspešno izveo operacijju činili su prof. Dr Boban Đorđević, hirurg plastičar, asist. Dr Ivan Leković, vaskularni hirurg, asistent dr Jasmina Ivić, hirurg plastičar, asistent dr Milica Rajović, hirurg plastičar, kapetan dr Ilija Rančić, lekar na specijalizaciji iz plastične i rekonstruktivne hirurgije, Dimitrije Mitić, lekar na specijalizaciji iz plastične i rekonstruktivne hirurgije. dr Ivan Jovanović, anesteziolog, doktor Stevan Orović, lekar na specijalizaciji iz anesteziologije kao i tim instrumentarki i anestetičara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare