SKANDAL U EKVADORU: Srpski Eskobar potplaćivao sudije i policajce JEZDIMIR GLUMIO SPORTISTU, ZBOG NJEGAO PAO I INSPEKTOR STOLIĆ

Bivši sudija, Kristijan Rohu Favian osuđen je u Ekvadoru na tri godine zatvora zbog toga što je srpskom narko-bosu Srđanu Jezdimiru smanjio zatvorsku kaznu sa 17 na 10 godina zatvora i omogućio mu da izađe na slobodu.

Sudija koji je Jezdimiru, kako navode ekvadorski mediji omogućio da se nađe na slobodi iako je u zatvoru trebalo da bude do 2031, osuđen je i na novčanu kaznu od 14.500 dolara.

– Bivši sudija je 2018. godini, smanjio je Srđanu Jezdimiru kaznu sa 17 godina i četiri meseca na 10 godina. Zahvaljujući ovoj presudi, srpski narko-bos je pušten na slobodu posle samo četiri godine iza rešetaka – preneli su mediji.

Kako su ranije pisali, sudija je u obrazloženju odluke naveo da je Jezdimir u zatvoru dobro vladao, da je pravio origami kao i da mu je naloženo da svakog meseca pročita jednu knjigu, pohađa tri kursa i napiše sastav o štetnosti droge.

Jezdimir je, podsetimo, bio je uhapšen 9. septembra 2014. u Ekvadoru zbog transporta droge iz Perua. Njemu su lisice stavljene u policijskoj akciji „Oro blanko“, u kojoj su zaplenjena 153 kilograma kokaina. Srbin je, kao vođa međunarodne narko-bande koja je prodavala kokain na tržištu Evrope, bio osuđen na 17 godina i četiri meseca zatvora. Međutim, zahvaljujući sudiji Kristijanu Rohu Igualu, on je u zatvoru proveo samo četiri godine – prenose mediji iz Ekvadora.

Tokom suđenja u Južnoj Americi Jezdimir je isticao da u Srbiji nije krivično gonjen nikada i da tamo nema kriminalu prošlost. Govorio je da je u Srbiji bio uspešni sportista, da mu je otac uticajni biznismen i da je u Ekvador došao da preko očeve firme započne biznis.

– Priložio je i dokaz da je njegova majka bila u Ekvadoru 2013., navodno da kupi farmu, ali da je odustala kada je videla „previše naoružanih ljudi“ – pišu mediji.

Kako navode, sudija je najpre protivustavno smanjio Jezdimiru kaznu sa 17 godina i četiri meseca na 10 godina zatvora, a onda ga je pustio na slobodu i pre nego što je odležao tu smanjenu kaznu.

Inspektor Stolić osuđen na dve godine

Srđan Jezdimir, poznat je i srpskoj javnosti, i to iz sudskog postupka koji je vođen protiv bivšeg isnpektora SBPOKBožidara Stolića. Stolić je, podsetimo,osuđen na dve godine zatvora. U optužnici protiv njega navodilo se da je Filipu Goluboviću prosleđivao informacije o klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i da je mimo zakona u sistemu proveravao da li su određeni ljudi na poternici, a među njima je i Srđan Jezdimir.

Inače, ekvadorska policija je Srđana Jezdimira označila kao vođu međunarodne organizacije u toj državi.

– Srbin ima jake lokalne veze u Južnoj Americi. Veruje se da su članovi njegove grupe nastavili da rade i posle njegovog hapšenja 2014, kao i da su drogu nabavljali u Peruu i prodavali je kupcima iz Evrope, ali i Južne Amerike. Osim toga, veruje se da je potplaćivao sudije i policajce – navode izvori ekvadorskih medija da je Jezdimir radio po uzoru na čuvenog Pabla Eskobara i dodaju:

– Policija je otkrila da je grupa sa Srbinom na čelu posedovala na jugu Ekvadora laboratorije u kojima su prerađivali kokain. U laboratorijama su, prilikom akcije iz 2014, nađeni hemijski perkusori, mikrotalasne rerne, lampe za sušenje, elektronske vage, električne peći i slično. Laboratorija se prostirala na 150 kvadrata.

Srđan Jezdimir je policiji u Latinskoj Americi poznat od ranije, pošto je bio hapšen i 2011.

– Tada je priveden na granici između Ekvadora i Perua, a kod sebe je imao nekoliko kilograma kokaina u koferu sa duplim dnom. Policajci su tada ispričali da im je nudio mito od 3.500 dolara da ga puste i ne prijave zaplenu. Međutim, to se nije desilo, pa je bio izveden pred sud u Peruu i oslobođen optužbi – preneli su mediji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare