NOVI SKANDAL DRMA ŠPANIJU: Barseloni preti izbacivanje iz lige

Novi skandal na pomolu je u Španiji.

Naime tamošnje državno tužilaštvo istražuje kompaniju „Dasnil 95“ u vlasništvu Hosea Enrikeza Negreire, dugogodišnjeg španskog sudije i potpredsednika tehničke komisije Primere, na čiji račun je Barselona od 2016. do 2018. godine u tri navrata uplatila ukupno 1,4 miliona evra.

Negreira je iz tehničke komisije otišao baš 2018, a malo pre odlaska primio je poslednju uplatu iz Barselone. Nekoliko bivših čelnika Katalonaca svedočili su pred istražnim sudom, kao i vlasnici firme. Španac pomenute uplate nije prijavio poreskoj upravi, a kaže da to nije učinio jer je samo „pružao savetodavne usluge“.

Saveti su se navodno odnosili na to kako igrači treba da se ponašaju prema sudijama s obzirom na pravila sudijske komisije, a Barselona je ubrzo posle objave rezultata istrage poručila da je u prošlosti koristila usluge savetnika izvan kluba koji je uglavnom analizirao sudije za mlađe kategorije.

Kasnije je, navodi se u saoštenju „klub proširio saradnju s tehničkim izveštajima vezanim za profesionalno suđenje kako bi se stekao uvid u informacije na zahtev trenerskog osoblja prve ekipe, što je uobičajena praksa u profesionalnim klubovima“.

Bivši predsednik Barselone Đozep Bartomeu, koji je bio na čelu kluba u spornom periodu, rekao je da je klub na račun Negreirine firme novac uplaćivao još od 2003. godine, kad je prvi čovek kluba bio sadašnji predsednik Đoan Laporta.

Skandal je izbio u trenutku kad Barselona na prvom mestu na tabeli gde ima 11 bodova prednosti ispred Real Madrida i na jako je dobrom putu da osvoji prvu titulu još od 2019. godine.

Ako je osude, Barseloni preti oduzimanje bodova ili, u najgorem slučaju, izbacivanje iz Primere, pišu španski mediji.

Predsednik Barselone je dodao i da se radi o pokušaju destabilizacije kluba.

Morate znati da ova priča nije slučajno izašla baš sada kad nam ide jako dobro. To nije slučajnost. Klub će učiniti sve da zaštiti svoj integritet i ugled, a na svaki pokušaj da nas ocrne i da se izvrne istina reagiraćemo na odgovarajući način. Ne odbacujem činjenicu da je Barselona koristila i plaćala savetodavne usluge vezane za suđenje, što je praksa u svim velikim klubovima. To više ne radimo jer takve savetnike sad imamo unutar kluba“, rekao je Laporta.“, zaključio je Laporta, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare