STREPNJA! NATO SE PLAŠI PUTINOVE OSVETE ZA SEVERNI TOK: Alijansa jača odbranu pomorske infrastrukture

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će Alijansa formirati posebno telo koje će brinuti o bezbednosti ključne pomorske infrastrukture, u koju spadaju kablovi za komunikaciju i internet, kao i gasovodi i naftovodi.

Stoltenbergova objava je usledila nekoliko dana nakon što je poznati američki novinar Simor Herš objavio tekst u kom se navodi da su Sjedinjene Države i Norveška odgovorne za diverziju na gasovodu Severni tok, kojim se gas po dnu Baltičkog mora direktno iz Rusije izvozio u Nemačku.

Ranjive tačke

Praktično, u NATO se plaše moguće odluke Vladimira Putina, predsednika Rusije, koji bi mogao da, u znak odmazde, naredi udare na pomorsku infrastrukturu.

U Briselu je juče počeo dvodnevni ministarski samit država članica Alijanse, na kom će jedna od tema biti nastavak pružanja pomoći Ukrajini u sukobu s Rusijom.

– Zaštita ključne pomorske infrastrukture takođe će biti visoko na našem dnevnom redu – rekao je Stoltenberg uoči sastanka i nastavio:

– Već dugo godina radimo na ovome i sada prelazimo na novi nivo. Oformićemo novo koordinaciono telo u sedištu NATO koje će prvo mapirati naše ranjive tačke i sarađivaće sa industrijom koja će podržati naše napore da se suprotstavimo pretnjama po našu kritičnu infrastrukturu, uključujući pomorske kablove i gasovode.

Stoltenberg je najavio da će o daljim merama u vezi s tim biti odlučivano na samitu NATO koji će se u julu održati u Viljnusu (Litvanija). Zanimljivo je da se Stoltenberg, koji je bio premijer Norveške pre nego što je 2014. došao na čelo NATO, nije oglasio povodom priče istraživačkog novinara Simora Herša, inače dobitnika Pulicera, o tome kako je zapravo uništen Severni tok.

Herš je u tekstu, pozivajući se na dobro obaveštene izvore koji su želeli da ostanu anonimni, naveo da su vlasti u Vašingtonu naredile uništenje gasovoda koji spaja Rusiju i Nemačku kako bi se smanjio uticaj Moskve na Evropu, a da je Norveška u tome pomogla.

Bela kuća je Heršov izveštaj ocenila kao „potpunu izmišljotinu“. Međutim, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ukazao je na izjavu Viktorije Nuland, zamenice državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, koja je u svedočenju pred Kongresom doslovno izjavila:

Zadovoljna administracija

– Mislim da je administracija veoma zadovoljna što zna da je Severni tok 2 sada, kako vi volite da kažete, komad metala na dnu mora. Rusija je ranije optužila anglosaksonsku koaliciju za diverziju na gasovodu.

Nakon izveštaja Simora Herša oglasile su se i vlasti u Pekingu, navodeći da Vašington duguje objašnjenje:

– Ako su Heršovi navodi istiniti, ono što je otkriveno je potpuno neprihvatljivo i mora biti objašnjeno – rekla je Mao Ning, portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine.

Tajna operacija pod izgovorom vežbe

Šta je otkrio Simor Herš

Ugledni istraživački novinar Simor Herš je prošle nedelje objavio na svom blogu tekst u kom se navodi da je američka mornarica isplanirala napad na gasovod Severni tok 2 i pre nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Herš se poziva na izvor koji je bio upoznat sa planovima napada.

Prvo su u junu prošle godine američki ronioci, pod okriljem NATO vežbe „Baltops22“, postavili na cevi eksplozivne naprave, koje su daljinskim putem aktivirane tri meseca kasnije.

Gasovodi Severni tok 1 i 2 uništeni su 26. septembra u seriji eksplozija. Odgovornost za napad niko nije preuzeo.

U atmosferu je tada otišlo 14,6 miliona tona CO2, a uništena je civilna infrastruktura vredna 20 milijardi dolara. Švedska, Danska i Nemačka su pokrenule istragu, čiji rezultati nikad javno nisu saopšteni.

Herš je, inače, otkrio masakr u Maj Laju tokom rata u Vijetnamu, doprineo je otkrivanju afere „Votergejt“ i otkrivanju mučenja Iračana u zatvoru Abu Graib.

Bliski susret holandskih i ruskih aviona

Incident na severu Evrope

Nad Baltikom se dogodio poslednji vazdušni incident između borbenih letelica Rusije i zemalja članica NATO.

Dva holandska borbena aviona F-35 presrela su formaciju od tri ruske letelice nedaleko od Poljske, saopštilo je holandsko ministarstvo odbrane. Ruske letelice su se približile iz Kalinjingrada, ruske enklave na obali Baltičkog mora koja se nalazi između članica NATO Poljske i Litvanije.

Formaciju ruskih aviona činila su dva „su-27“ i jedan izviđački IL-20M. Rusko ministarstvo obrane nije komentarisalo incident. Od marta prošle godine osam holandskih F-35 stacionirano je u Poljskoj.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare