Širi se mreža kamera po Beogradu koje AUTOMATSKI „LOVE“ PROLAZAK NA CRVENO, a isti sistem uskoro će SNIMATI JOŠ 3 PREKRŠAJA! 

Za tri dana, koliko se primenjuje novi sistem kontrole prolaska kroz crveno svetlo na najprometnijim raskrsnicama u prestonici, napredni softver registrovao je već 112 prestupnika.

Kako su istakli u MUP, ovaj sistem će biti raspoređen i na ostale delove grada, kako bi se ovi prekršaji sveli na minimum.

U drugoj fazi, koja uskoro počenje, počeće i kontrola brzine u zoni raskrsnice. Ovaj sistem pomoći će i u kontroli korišćenja sigurnosnih pojaseva i mobilnih telefona. 

U prestonici policijski službenici u proseku dnevno procesuiraju dva vozača za prolaz na crveno svetlo.

– U Francuskoj ulici juče je jedan vozač prošao kroz čisto crveno svetlo, dok je bilo zeleno za pešake – istakli su u MUP.

Nesavesnih 112 prekršaja

– Ovaj sistem u narednih nekoliko meseci doneće velike benefite. Do juče je registrovano 112 prolazaka kroz crveno. U narednom periodu biće kontrolisana i brzina na raskrsnicama, razgovor uz korišćenje mobilnog telefona, nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

U prethodnih pet godina dogodilo se oko 2.000 saobraćajnih nezgoda zbog prolaska kroz crveno svetlo kada je, nažalost, tragično nastradalo 25 osoba. 

Nove kamere instalirane su na raskrsnici Trgovačke i Jablaničke ulice na Čukarici, zatim na raskrsnici Francuske ulice i Gospodar Jovanove. 

Prolazak na crveno svetlo će registrovati i kamera na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Milentija Popovića, kao i na raskrsnici Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice. Takođe, isti prekršaj kažnjavaće se i pomoću kamera na Bulevaru kralja Aleksandra kod Đeram pijace.

Velike kazne

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za deset minuta dva puta prođe na crveno svetlo, vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju. Crveno svetlo traje u zavisnosti od frekvencije saobraćaja, ali ne duže od dva minuta, kamere snimaju non-stop. 

Kamere ne samo da hvataju vozače koji prolaze na crveno i žuto svetlo, već registruju i upotrebu sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona, loše prestrojavanje, a to su sve stvari koje značajno utiču na nastanak saobraćajnih nezgoda, piše Blic.

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara, ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Primeri nasilničke vože

Pored prolaska na crveno, nasilnička vožnja je i kada vozač pretiče kolonu na neisprekidanoj uzdužnoj liniji ili prekorači brzinu u naselju za 90 kilometara na čas više od dozvoljene, a van naselja za 100. Tu je i upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare