PREDIGRA ZA VEĆE NEREDE Današnji skup ekstremista zbog „odbrane Kosova“ je samo TEST za ono što spremaju u Beogradu na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu 

Proruske ekstremističke i klerofašističke organizacije u Srbiji, čiji su pripadnici opsednuti zloglasnom plaćeničkom grupom Vagner, okupljaju se večeras pred Predsedništvom. Prema saznanjima “Blica” današnji skup prema zamisli organizatora treba da bude uvod u nerede većih razmera, koje će pokušati da izazovu za deset dana 24. februara – na godišnjicu od ruske invazije na Ukrajinu.

Kako „Blic“ saznaje, na dan ruske invazije biće organiozovan skup podrške Rusiji za koji organizatori smatraju da će biti masovan i okupiti više građana, a ne samo pripadnike njihovih organizacija.

Na večerašnji skup najglasnije su pozvale takozvane „Narodne patrole“ Damjana Kneževića, ali su se na pojedinim mrežama ovom pozivu pridružili i sledbenici raznih ideologija i pojedini profesori. 

Svi oni imaju jasnu prorusku orijentaciju, na vezi su sa raznim organizacijama koje finansira Kremlj, ali se i sami hvale kontaktima sa Vagner grupom. U pozivu na današnji skup oni navode da je razlog zaštita Kosova i protivljenje nemačko-francuskom predlogu.

Briga za Kosovo je međutim, test i opipavanje atmosfere pred veće nemire za koje se ekstremisti pripremaju.

Danas je na putu ka Beogradu priveden Dejan Boboček iz Bačke Palanke, pripadnik ultradesničarske grupe “Narodne patrole”, koji je prema saznanjima „Blica“ izuzetno blizak sa vođom ovog pokreta Damjanom Kneževićem. 

Na zadnjem sedištu automobila “citroen” kojim je Boboček upravljao pronađeno je oružje – karabin sa postavljenim optičkim nišanom i pet komada municije.

Boboček (36) je zaustavljen u Sremskoj Kamenici, a na suvozačevom mestu je sedela J. Š. (31). MUP je saopštio da se sumnja da su navedena lica krenula za Beograd na javno okupljanje ispred zgrade Predsedništva. Prema saznanjima „Blica“, Boboček se po privođenju u policiju branio da mu je to puška za lov.

Večerašnji skup, prema planu organizatora napravljenom pre privođenja Bobočeka, treba da počne gađanjem Predsedništva Srbije raznim bojama i bakljama.

Povezani sa Vagnerom 

Damjan Knežević, neuspeli političar iz “Zavetnika”, aktivan je od 2014. godine, a sa „Narodnim patrolama“ pojavljuje se od 2020. godine. 

On je na vezi sa Aleksandrom Lisovim, vođom srpsko-ruskog udruženja koje je na mrežama prisutno pod imenom “Zli orlovi”. Lisov, koji se predstavlja kao humanitarac i negira svoje veze i finansiranje iz Kremlja, je upravo veza za „Narodne patrole“ i, manje-više nepoznatog Kneževića sa Vagner grupom. 

Tako se među prvim gostima novootvorenog vagner centra u Rusiji pojavljuje Knežević koji svoj odlazak opisuje kao put na koji je išao da bi tražio pomoć za Kosovo.

S druge strane, poslednjih dana i sa Kosova i pojedini strani mediji posebno se bave prisustvom Vagnera na severu KiM. 

Poreklo navoda da se pripadnici zabranjene organizacije nalaze na severu najviše je promovisan na mreži “Zli orlovi”. Problem je međutim, što navodi da zloglasnih vagnerovaca ima na severu, bukvalno rečeno, daje povod Prištini da sa naoružanim snagama “češljaju” po severu.

Druga organizacija koja se naslanja na ruske organizacije je Srbska akcija. Bar sudeći po zvaničnoj stranici ovog pokreta, oni nisu pozvali na večerašnji skup, ali se osnovano sumnja da će biti učesnici okupljanja 24. februara na dan ruske invazije. 

Ova organizacija je direktno povezana sa Ruskim imperijalnim pokretom, odnosno njegovim vojnim delom, Ruskom carskom legijom, čiji vođa Denis Garijev poslednjih dana aktivno koristi pozdrav “Dogodine u Prizrenu i Kijevu”. 

Ova ruska organizacija proglašena je terorističkom.

Protesti u Beogradu

Proruski orijentisane organizacije organizovale su nasilne demonstracije u Beogradu 2020 godine. Kao razlog navedene su mere protiv kovida, pa se i na tom skupu okupilo više građana nego što bi realno sledilo bilo koju od ovih organizacija. 

Ubrzo je postalo jasno da je protest politički i ideološki, a kao organizatora upada u Skupštinu Srbije policija je označila Damjana Kneževića, vođu takozvanih „Narodnih patrola“. On je tada i priveden.

Protest ispred Skupštine Srbije 2020. godine
Protest ispred Skupštine Srbije 2020. godine

Prema ranijim saznanjima „Blica“, vođe, ali i pripadnici ovih organizacija, se u mestu stanovanja bave manje-više marginalnim poslovima, i osnovano se sumnja da materijalna stredstva kojima raspolažu imaju poreklo u Moskvi.

I pre rata u Ukrajini, Moskva je u Srbiju slala predstavnike različitih organizacija, piše Blic. Oni su trebali da prave kontakte i šire prorusku politiku. Svi oni, međutim, negiraju vezu sa Kremljom, a posebno kao izvor finansiranja. 

Predstavljaju se kao patriote kojima su na srcu podjednako i Rusija i Srbija. Ovi sateliti politike Kremlja održavaju bukvalno svakodnevne kontakte sa ekstremno desničarskim i neonacističkim organizacijama u Srbiji.

Činjenica je da je Srbija gotovo konstantno samo poligon vladajućim strukturama Rusije. Posebno da je najpogodnija za scenario “odgovor Zapadu je udarac na Balkanu”. Rusko proleće je vezano isključivo za nemire na Balkanu. Ovo je osnovni stav o ulozi Srbije, glavnog Putinovog teoretičara, Dugina.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare