POLICIJA UŠLA U RTS Nadležni organi proveravaju papire, Olivera Kovačević poručila: „Podnosilac prijave dobio je 50.000 evra za Beograsko proleće“ 

Nakon što je predsednik upravog odbora RTS Branislav Klanšček izneo tvrdnje da voditeljka Kristina Radenković dobija 15.900 hiljada evra za 10 snimajućih dana za kviz „Stigni me ako znaš”, kao i da voditelj Jovan Memedović za kviz „Potera“ dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana, ali i da je Olivera Kovačević tri godine dobijala novac kao urednik emisije, a koja do dana današnjeg nije nikada emitovana, oglasila se Olivera saopštenjem u kom izražava radost zbog ulaska policije u zgradu RTS-a.

Zbog optužbi za navodne malverzacije na RTS-u, predsednik upravog odbora RTS Branislav Klanšček podneo je krivičnu prijavu protiv Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević nakon čega je, kao što je saopšteno, policija odmah izašla na teren i uzela potrebnu dokumentaciju od RTS.

Saopštenje Olivere Kovačević prenosimo u celosti:

– Nismo ni slutili da se možemo obradovati dolasku policije na RTS jer smo dobili priliku da bar nekome u ovoj zlonamernoj medijskoj kampanji pružimo dokaze, predamo svu dokumentaciju, ugovore, fakture, iz kojih se jasno može videti da na RTS nema nikakvih zloupotreba, niti kršenja Zakona, kako tvrdi predsednik Upravnog odbora RTS.

Što se tiče dnevne emisije u pripremi Zabavnog programa pod nazivom „Jedan dobar dan“, ona je trebalo da počne s emitovanjem 2020. godine. Nažalost, tada nas je korona zaustavila. U međuvremenu smo, uporedo sa svim ostalim poslovima, pripremili sve što je neophodno da bi emisija startovala, kao što su scenografija, renoviranje studija, rekvizita, špice, grafika, snimljeni materijali i slično. To je koštalo 13 miliona dinara i sve se nalazi na RTS. Ne u mom stanu ili džepu mog kaputa, kako je ustvrdio predsednik Upravnog odbora RTS. Inače, to nije moja emisija, niti ću je ja voditi, već će je raditi više urednika i voditelja Zabavne redakcije. U budžetskoj liniji za ovu godinu planirano je 200.000 evra za predviđenih 260 emisija (750 evra po emisiji, plus troškovi plata, dnevnica, rada studija i ostalog) i ta sredstva nisu potrošena, već planirana. Kao urednik Zabavnog programa po pravilniku RTS mogu da potpišem samo trošak do 80.000 dinara, što je daleko od 13 miliona koje je, inače, odobrio njegov Upravni odbor.

Nečuveno je da se na čelu Upravnog odbora RTS nalazi čovek , koji je tu samo sa ciljem da vodi hajku protiv RTS, njegovih autora i TV lica koji su svaki svoj dinar zaradili svojim znanjem i svojim radom. Svi oni zajedno su legalno zaradili od pomenutih emisija manje, nego što je podnosilac ove prijave dobio od RTS za njegov privatni festival Beogradsko proleće – 50.000 evra za dva sata nekvalitetnog programa. Pored toga, predsednik UO mesečno prima od RTS više nego što su plate većine tih voditelja koje je prozvao.

Naravno, uvek ćemo pozdraviti kontrolu onoga što radimo i kako radimo. Problem je što onaj ko je postavljen da nas kontroliše i ko sedi na čelu UO ne razume ono što čita i ne zna to što radi. Neznanje će uništiti svaku instituciju, nažalost.

Olivera Kovačević, glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS.

Da podsetimo, u emisiji „Hit tvit“, Branko Klanšček, predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije ispričao je kako RTS ima samo tri autorske emisije, a da su sve ostale proizvod produkcijskih kuća ljudi koji su zvanično zaposleni u Javnom servisu, a koji zatim prodaju svoje projekte RTS-u i na taj način uzimaju dodatni novac.

– Ako se izuzme informativni program, koji je zastupljen u emitovanju 40 odsto, postoje samo tri emisije koje proizvodi RTS. To su: Slagalica, Šarenica i RTS Ordinacija. Sve drugo, osim informativnog programa su spoljne produkcije. Recimo voditeljka kviza “Stigni me ako znaš” Kristina Radenković dobija 15.900 evra za 10 snimajućih dana. To je recimo jako zanimljivo jer se to snima na Košutnjaku, u našem studiju, naša je voditeljka, a mi imamo dogovor sa Filmingom da oni to rade, tako da je to potpuno nejasno – kaže predsednik UO i dodaje da kada odete na sajt Filminga vi shvatite da imaju samo jednog zaposlenog:

– Znači isti taj Filming angažuje zaposlene RTS-a da urade to i jedna emisija “Stigni me ako znaš” košta 20.000 evra.

Inače, tim povodom se oglasio i RTS i istakao kako ove informacije koje je javno izneo Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbijem, nisu tačne i da oni ukupno proizvedu 170 emisija.

– RTS proizvodi, u proseku, 170 emisija (oko 130 bez Informativnog programa), a ne, kako je predsednik Upravnog odbora Branislav Klanšček dva puta ponovio, samo tri emisije van informativnog programa. Čak 60 odsto RTS-a proizvodi samo tri emisije, ponavljao je Klanšček – navodi se u saopštenju RTS.

Branislav Klanšček izneo je i kako voditeljka Kristina Radenković dobija 15.900 hiljada evra za 10 snimajućih dana za kviz „Stigni me ako znaš”, kao i da voditelj Jovan Memedović za kviz „Potera“ dobija 34.000 evra za 30 snimajućih dana. Takođe, navodi se i da je Olivera Kovačević tri godine dobijala novac kao urednik emisije, a koja do dana današnjeg nije nikada emitovana, na šta je RTS takođe reagovao.

– RTS po zakonu ima obavezu da najmanje 10 odsto njegovog programa budu nezavisne produkcije. I tu obavezu, ponekad uz manja odstupanja, RTS poštuje. Dakle, ostaje mu da popuni 90 odsto programa samostalno, u koprodukciji ili upošljavajući izvršne produkcije – navodi RTS u saopštenju.

Klanšček je istakao da RTS proizvodi samo „Slagalicu“, „Šarenicu“ i „RTS Ordinaciju“, na šta Javni servis odgovara da je nedopustivo da brojke iz ugovora izađu javno jer je to poslovna tajna.

– Nedopustivo je i što su se u javnosti pojavile brojke iz ugovora RTS-a koje se smatraju poslovnom tajnom (i po zakonu, i po ugovorima, i po Poslovniku Upravnog odbora). Još je gore što podaci nemaju važna objašnjenja i što ih predsednik Upravnog odbora olako i netačno objašnjava, a najgore je što postaju predmet „pijačne rasprave“.Svi ti podaci su već nekoliko meseci predmet ozbiljne pažnje nadležnih organa. Poslovanje naše kuće nije prvi put predmet ovakvog interesovanja bilo policije, bilo revizora, bilo tužioca za organizovani kriminal i dok su oni radili svoj posao, RTS nije javno komentarisao predmet istrage. Tako će biti i ovoga puta. Bar što se tiče menadžmenta RTS-a. Ovo brutalno izvrtanje činjenica nepotrebno nanosi veliku štetu RTS-u stvarajući utisak da u njemu niko ništa ne radi i olako troši novac. RTS kao kičma normalne i pristojne Srbije, kao televizija s ubedljivo najkvalitetnijim programom i najvećim poverenjem među građanima Srbije, svakako ne zaslužuje ovakvu hajku i progon – piše u saopštenju, prenosi Blic.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare