Banke morale da vrate građanima Srbije skoro 600 miliona dinara: Ovo su bile sramne prakse

Zbog sramne prakse pojedinih banaka da svojim korisnicima neosnovano naplaćuju određene usluge, one su, kako prenosi Telegraf kažnjene sa 588 miliona dinara.

Odnosno, toliko iznosi ukupan ceh vraćenih sredstava, koji su banke morale da vrate građanima zbog neosnovane naplate.

Viceguverner Željko Jović rekao je u odgovoru na pitanje da NBS podstiče građane da se obrate banci ako osećaju poteškoće u otplati kredita, a da od banaka očekuje da budu proaktivne i nude reprogram. Posebno je istakao da se građani obrate servisu NBS za zaštitu korisnika.

U izveštaju u koji je Telegraf Biznis ranije imao uvid, navedeno je da je nekoliko primera nefer prakse banaka, te Vam prenosimo u celosti.

Na primer, nekorišćen bankarski račun ne može da pravi troškove.

Saznali smo i za slučaj jedne sugrađanke koja nije jedina imala sličan problem. A reč je o onemogućavanju podnošenja zahteva za dozvoljeno prekoračenje tokom porodiljskog odsustva. To je, kako je ocenjeno, diskriminacija trudnica i porodilja.

Naime, Narodna banka Srbije je, u skladu sa svojim nadležnostima po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, donela rešenja po pritužbama klijenata banaka i osiguravajućih društava, od čega je u nekoliko slučajeva izrečena i novčana kazna.

U postupcima po pritužbama, NBS je rešenjem nalagala otklanjanje konkretne nepravilnosti u odnosu na korisnika koji je podneo pritužbu i kada je to propisano zakonom izricala novčanu kaznu.

Propisana novčana kazna za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kreće se u rasponu od 80.000 do 1.000.000 dinara, a za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o platnim uslugama od 50.000 do 800.000 dinara, podsećaju iz centralne banke.

Inače, stepen rasta kredita polako se usporava, iako su gotovinski krediti u prošloj godini porasli sa 623 na 661 milijardu dinara. Kada je reč o stambenim pozajmicama, one su sa 557 milijardi porasle na 628 milijardi dinara.

Dodatno, prvi put za poslednje dve godine februarska projekcija inflacije na nižem je nivou od novembarske, a efekti će biti još vidljiviji u 2024. godini zbog slabljenja pritisaka troškova za energente, navodi se u Izveštaju o inflacija NBS koji je predstavljen.

NBS apeluje na banke da se nađu klijentima kojima su rate kredita uvećane, i ponude neke od opcija za „spas“, poput reprograma.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare