RUSI NAPREDUJU U BAHMUTU! Nastavljaju se udari u pravcu Svatova i Kremene! NATO u logističkoj trci sa Moskvom, Rusija ispaljuje 4 puta više granata od Kijeva!

NATO u logističkoj trci sa Rusijom

NATO ulazi u „logističku trku“ sa Rusijom u pokušaju da isporuči kritičnu municiju Oružanim snagama Ukrajine, dok Rusi ispaljuju 4 puta više granata dnevno – generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

– Brzina zapadnih isporuka biće kritična za ishod pokušaja Rusije da povrati inicijativu u ratu – rekao je visoki zvaničnik NATO-a za FT.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, Oružane snage Ukrajine koriste više od 5.000 artiljerijskih granata dnevno, dok Oružane snage Rusije ispaljuju 4 puta više. Očekuje se da će nabavka i proizvodnja municije biti najvažnija tema razgovora u Ramštajnu, a vodiće se i debata o mogućem slanju lovaca.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪️ Moskva nastavlja da koristi svoje odnose sa Iranom da dobije vojnu podršku.

▪️ Ruske trupe su nastavile sa udarima severozapadno od Svatova i u oblasti Kremene.

▪️ Ruske trupe su ostvarile teritorijalne dobitke kod Bahmuta i nastavile da izvode ofanzivne operacije u DNR.

▪️ Ruske trupe su napale ukrajinske položaje na zapadu Zaporoške oblasti, a takođe nastavljaju da jačaju svoje pozicije u regionu.

U Briselu danas počinje dvodnevni samit ministara odbrane NATO-a

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini.Kako je najavljeno iz Alijanse, sastankom će predsedavati generalni sekretar Jens Stoltenberg. U okviru samita za danas je planiran i sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Stoltenberg je juče na konferenciji za novinare rekao je danas da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini. Dodao je da je Ukrajini, kao zemlji koja je na udaru Rusije, potrebna hitna podrška u vidu borbenih aviona, kao i naoružanja na zemlji.

On je naglasio da ako bi zemlje članice NATO-a poslale avionu u Ukrajinu, to ne bi značilo da je NATO ušao u konflikt. Naveo je i da NATO planira da poveća planirane zalihe municije u skladištima, koja su ispražnjena zbog rata u Ukrajini.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare