DETALJNO UPUTSTVO šta da radite u slučaju zemljotresa /FOTO/

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nakon što je Rumuniju pogodio jak zemljotres koji se osetio i u mnogim gradovima u Srbiji, izdalo uputstvo šta raditi u slučaju zemljotresa.

Prema njihovim uputstvima, važno je ne paničiti, ne pokušavati da pobegnete, već se spustiti na pod, te se sklupčati i zaštititi glavu.

– Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres – navode oni.

Uputstvo za vreme zemljotresa ukoliko ste unutar kuće

Prema uputstvu, potrebno je da nađete zaklon na bezbednim mestima u kući kao što su dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola…

– Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, gasa i vode – navode oni.

Upustva za ponašanje tokom zemljotresa ukoliko ste na otvorenom

Kako navodi MUP, ukoliko se nađete na otvorenom, bitno je skloniti se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada.

– Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično – objašnjavaju, prenosi Blic.

Uputstva za ponašanje ukoliko se nađete pod ruševinama

Prema uputstvu, ukoliko se nađete pod ruševinama, važno je ne paliti šibicu, ali i ne kretati se.

– Pokrijte usta maramicom ili tkaninom. Udarajte o cev ili zid kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu – navode oni.

Upustvo za ponašanje ukoliko ste u vozilu u pokretu

Kako navode u MUP-u, kada se nađete u vozilu u trenutku zemljotresa, potrebno je zaustaviti se ukoliko vam bezbednost u saobraćaju to dozvoljava.

– Izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova – navode oni.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare