(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Zelenski: Prerano proglasiti pobedu na energetskom frontu; Duda: Oružje hitno potrebno Kijevu  

RAT u Ukrajini 355. dan. Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na „energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje. Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Nastavljeni su sukobi na istoku zemlje. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je tokom jučerašnjeg dana bespilotnim letelicama napadnuta Dnjepropetrovska oblast, dok je rusko ministarstvo odbrane navelo da je raketiralo Harkov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je napore da se obnove sistemi za proizvodnju električne energije, ali je upozorio Ukrajinci da je „prerano proglasiti pobedu na energetskom frontu“. 

Drugi pišu

Predsednik Poljske u intervjuu za francuski Figaro naveo je da je Ukrajini hitno potrebno zapadno oružje, ističući da će vojna pomoć saveznika toj zemlji biti presudna na bojnom polju.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da su američki zvaničnici kroz svoje izjave priznali da Vašington stoji iza eksplozija na gasovodu Severni tok. 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, u međuvremenu, saopštio je da se ta zemlja protivi predlogu Evropske unije za uvođenje desetog paketa sankcija Moskvi, ističući da Brisel nije pomogao da se okonča rat, već je naškodio evropskoj ekonomiji. 

Špigl, istovremeno, javio je da će Nemačka sledeće nedelje početi da obučava ukrajinske snage za tenkove „leopard 2“ na vojnom poligonu Minster u Donjoj Saksoniji. Berlin je krajem januara Kijevu obećao 14 tenkova tog tipa.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare