UDARNA VEST! Evo zbog čega je oborena presuda za masakr u Jabukovcu: Ljubavnicima se ponovo sudi zbog ubistva četvoročlane porodice, JEDAN DETALJ KLJUČAN za istragu

Apelacioni sud u Nišu ukinuo je presudu Višeg suda u Zaječaru kojom je Maja Bađikić (29) iz sela Dupljane bila osuđena na 40 godina a Davor Pernić (38) iz Jabukovca na 35 godina zatvora zbog ubistva Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53) u avgustu 2019.godine u Jabukovcu, prenosi “Blic”. Odlukom Apelacionog suda u Nišu, kako je potvrđeno našem listu u ovoj pravosudnoj instituciji, naloženo je ponovno suđenje, ali pred potpuno izmenjenim sudskim većem.

Presuda ukinuta “zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja” u odnosu na Bađikićevu, zbog čega je automatski ukinut I deo presude koji se odnosi i na Pernića, budući da su osuđeni kao saizvršioci.

-Rešenjem Apelacionog suda u Nišu ukinuta je presuda Višeg suda u Zaječaru od 20.aprila 2022. godine, protiv optuženih D. P. i M.B., zbog krivičnog dela teško ubistvo u saizvršilaštvu iz čl. 114.stav 1 tačka 5 u vezi člana 33 KZ i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem. Presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na opt. M.B. a kako se radi o saizvršilaštvu, po privilegiji združivanja, presuda je ukinuta i u odnosu na opt. D. P. Istim rešenjem protiv optuženih je produžen pritvor do ponovne odluke prvostepenog suda, saopšteno je iz Apelacionog suda u Nišu.

Zločin koji je šokirao Srbiju

Kako je “Blic” pisao, teško ubistvo dogodio se 7.avgusta 2019. godine a nakon intenzivne policijske istrage tri nedelje kasnije uhapšen je prvo Davor Pernić. No, krajem septembra lisice na ruke stavljene su i Maji Bađikić, koja je, kako su preneli mediji, bila u ljubavnoj vezi sa Pernićem.

Jedan od najkontroverznijih slučajeva u poslednjoj deceniji, pratila je ništa manje neizvesna istraga tokom koje je Apelacioni sud u Nišu tri puta vraćao Višem javnom tužilaštvu u Negotinu optužnicu protiv Maje Bađikić, koja se teretila da je sa Pernićem (35) na salašu Velja Vratne u avgustu 2019. ubila Raju Kazimirovića (72) i još tri člana njegove porodice, uz zahtev da se dopuni istraga.

Ubijeni pa opljačkani

Optužnicom se Maja sumnjiči da je hicima iz malokalibarske puške ubila Dragicu Kazimirović (93), a njenog sina Raju “overila” metkom u glavu, dok se Pernić tereti da je pucajući iz „škorpiona”, ubio Rajinu sestru Ljubinku Oprikić (76) i njenu ćerku Draganu Jozeljić (53).

– Pernić i Bađikićeva bili su u emotivnoj vezi. Po dogovoru su kobnog dana otišli na salaš Raje Kazimirovića. Pernić je svojim automobilom došao do kuće Maje Bađikić, koja ga je čekala spremna u svojim kolima i neko vreme je vozila za njim. Pernić je posle toga uzeo oružje iz svojih kola i prešao u Majina, kojima su se dovezli do oboda šume. Tu su stavili fantomke na glave i rukavice – navodi se u optužnici po kojoj je suđenjo ljubavnicima. Prema navodima optužnice, starica Dragica Kazimirović je cepala drva, dok je njena unuka Dragana čitala knjigu, kada sui h ugledali optuženi. Pernić se tereti da je od Dragice zatražio novac, a kad je ona rekla da nema, Bađikićeva ju je, prema navodima optužnice – ubila. Davor je onda zapucao ka Ljubinki i usmrtio je da bi potom tokom premetačine pronašao tri novčanice od po 50 evra i svežanj od po 1.000 dinara. Prema optužnici, onda je naišao Raja na traktoru pa je Pernić otvorio vatru i ka njemu, a nakon toga je Maja navodno overila Kazimirovića, pre nego što ga je Davor prekrio krpom, kao što je već bio uradio sa ubijenim ženama.

Davor priznao pa označio Maju kao saučesnicu

Nakon hapšenja Davor Pernić priznao je da je zločin izvršio sam i odveo policiju do mesta gde je bilo zakopano oružje. Mesec dana posle toga Maju Bađikić označio je kao saučesnicu. Bađikićeva je sve vreme negirala bilo kakvu vezu sa zločinom, dok je Pernić je priznao sve i objasnio kako je došlo do toga da krenu u pljačku Kazimirovića. On je naveo da su u blizini salaša popili “tablete sa srcima”, kakve su pili i ranije sa energetskim napitkom te da mu je Maja objasnila da to treba da urade da bi “razbili tremu”.

– Posle zločina, kad smo skinuli fantomke, Maji je išla krv iz nosa pa sam je obrisao, opisao je Davor. Po oceni tužilaštva, za Maju je zatražena kazna od 40 godina zatvora jer je zloupotrebila Pernićeva osećanja prema njoj i izmanipulisala ga da izvrši ubistvo, dok je za Davora zatraženo da bude kažnjen sa 35 godina zatvora. Prema rečima tužioca, psihološki profili okrivljenih utvrđuju da je Maja Bađikić manipulativna osoba, a da je Pernić podložan manipulaciji, te je Maja iskoristila Davorovu zaljubljenost da ga natera na zločin. Ona je, kako stoji u optužnici rekla, da je teško obolela i da joj je neophodan novac.

Maja sve negira: “Nikog nisam ubila, nismo bili ljubavnici…”

U ispovesti za medije u maju 2020.godine, Bađikićeva je negirala bilo kakvu umešanost u zločin rekavši da ne samo nikoga nije ubila već nije čak ni bila u Jabukovcu u vreme tog ubistva jer je pomagala majci i ocu da spreme slavu, kao i da ima više od deset svedoka koji će sve to da potvrde.

– Bila sam u Dupljanu i Negotinu 7. avgusta. Sutradan je bila slava kod mojih. Sa svojom kumom sam otišla do Jabukovca, do devera po novac koji mi je suprug poslao i vratile smo se u Dupljane, ispričala je Maja za „Novosti“ u maju 2020.godine. Njeni biološki tragovi potvrđeni su DNK analizom opušaka pronađenih u blizini mesta zločina 30. decembra prošle 2019. i 21. januara 2020. godine.

– Opušci su nađeni ne nakon ubistva, nego četiri i po i pet i po meseci posle ubistva na livadi u blizini salaša na mestu koje je Davor pokazao. Kako je opušak dospeo tamo, kako je moguće da bude pronađen na toj velikoj livadi i to na vrhu trave koja je verovatno tokom leta i bila bujnija, zar mu nisu naškodili kiše i sneg, ispričala je ranije Maja za “Novosti”, pokazujući fotografije mesta gde su opušci na kojima je pronađen njen DNK. Upravo je ta činjenica bila predmet veštačenja jer je Viši sud u Negotinu zatražio da se veštaci izjasne i objasne „da li DNK trag može toliko dugo da ostane na opušcima koji su bili izloženi različitim vremenskim uslovima“. U ispovesti “Novostima” ona je demantovala I da je bila u “ljubavnoj vezi” sa Davorom.

– Uopšte se nije radilo o ljubavnoj vezi, jer je sve bilo pod pretnjom. I ta dva intimna odnosa nisu bila dobrovoljna, već na silu. Ja sam se njega bojala, pretio je da će ubiti mene i moje najmilije, da će bombu na kuću da mi baci. Dolazio je maskiran i sa naoružanjem u moju kuću. Zato sam izmislila da imam tumor materice da bih ga izbegla, ispričala je tada Maja.

Sporni opušci

Prilikom davanja završne reči u 15.aprila 2022.godine, Miroslav Lazić, branilac Maje Bađikić, rekao je da smatra da nema nijednog dokaza da je ona učestvovala u zločinu, te je predložio da bude oslobođena optužbi. U toku glavnog pretresa veštaci su potvrdili da se DNK profil sa opušaka pronađenih na mestu zločina u potpunosti poklapa sa DNK profilom Maje Bađikić, ali je za Lazića bilo sporno to što su oni pronađeni šest meseci nakon ubistva i što postoji šansa da su podmetnuti. On je tada izrazio sumnju u validnost veštačenja, s obzirom na to da su u dužem vremenskom periodu opušci bili izloženi suncu, kiši i sneg

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare