NAKON RAMŠTAJNA POVLAČENJE IZ BAHMUTA?! Rusi pišu o JEZIVOM PLANU Zelenskog, tvrde da je grad VEĆ ŽRTVOVAN – bačeno HILJADE ŽIVOTA?!

U Bahmutu je zarobljeno deset hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine, a ukrajinske vlasti zataškavaju stvarnu situaciju u gradu, tvrdi ruska „Pravda“

Telegram-kanal „Rezident“ piše da sada u graduima oko 10 hiljada ukrajinskih vojnika, koji se snabdevaju samo jednim putem – do Slavjanska. Ako ga ruske trupe preseku ili uzmu pod vatrenu kontrolu, „povlačenje jedinica će postati problematično“. 

Analitičari kanala tvrde da ukrajinska vojska, pa čak i Aleksij Arestovič (bivši savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavljuje da grad nema strateški značaj, ali ga drže, jer je to, po mišljenju analitičara, lična želja Zelenskog.

– Bolnice i mrtvačnice su pretrpane, a moral vojnika opada svakim danom, piše Rezident.

Mnogi ukrajinski Telegram kanali tvrde da postoji sukob između glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i komandanta kopnenih snaga Aleksandra Sirskog oko daljih planova za Bahmut. Sirski podržava stav Zelenskog, a Zalužni podržava povlačenje snaga na novu granicu, piše ruska Pravda

Ukrajinski list Strana citira oficira Oružanih snaga Ukrajine Denisa Jaroslavskog koji tvrdi da su ruske formacije zauzele više od trećine grada (industrijsku zonu i stambeni sektor do reke). On ne poriče „proboje i približavanja ukrajinskim pozicijama“. Jaroslavski je takođe zabrinut zbog zaliha i napominje da su Rusi preuzeli vatrenu kontrolu nad dva glavna puta i da pokušavaju da „konačno preseku” treći. 

Jedini put snabdevanja će uskoro biti izgubljen?

Bivši poslanik ukrajinske Rade Igor Lucenko napisao je na društvenoj mreži da 30. brigada Oružanih snaga Ukrajine nema municiju,

– Povlače se kada dođu u kontakt sa Rusima, zbog čega bi put do Slavjanska mogao biti izgubljen u bliskoj budućnosti. Brigada ispušta oružje i beži čim ugleda neprijatelja. Ne zbog toga što su loši vojnici, već zbog toga što nemaju čime da pucaju – tvrdi Lucenko.

Prema njegovim rečima, za puške se dnevno se izdaje 1 kutija patrona i mitraljeskih kaiševa za 20 metaka, ali u njima nema patrona.

Ruski izvori kažu da autoput Bahmut-Slavjansk još nije presečen, ali je već pod strogom vatrenom kontrolom. Ključno naselje Paraskoevka se nalazi u poluokruženju, tvrde analitičari Telegram kanala „Šapat fronta“ Ruslana Tatarinova .

Prognoza ruskog politikologa – Oružane snage Ukrajine napustiće Bahmut posle sastanka grupe Ramštajn

Politikolog Sergej Markov sugeriše da će Oružane snage Ukrajine ipak napustiti grad 15. februara.

– Zelenskom je potreban Ramštajn da 14. februara ubedi Zapad da prebaci rakete dugog dometa Oružanim snagama Ukrajine za udare na Krim, a za taj cilj je spreman da ubije još nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika u Bahmutu. A posle 14. februara Bahmut će biti ostavljen – tvrdi Markov na svom Telegram kanalu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare