„PUTIN ĆE OSTVARITI ŠOKANTNE DOBITKE“ Rusija naučila lekciju i sprema se da zada NAJJAČI UDARAC do sada: „Moramo da budemo spremni“ 

Rusija je ponovo u ofanzivi nakon značajnih ukrajinskih borbenih uspeha oko Harkova i Hersona u drugoj polovini 2022. godine. Poslednjih nekoliko nedelja bile su najkrvavije do sada u već krvavom ratu, a obe strane su imale izuzetno teške gubitke. Situacija će biti još gora, piše britanski „Telegraf“.

Doskorašnji ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov kaže da je Rusija mobilisala „mnogo više“ od 300.000 vojnika, možda i do pola miliona. Oni se slivaju Ukrajinu u pripremi za ono što se očekuje da će biti velika ofanziva u narednim danima i nedeljama. Iako je Кijev takođe jačao svoje snage i snabdevao ih modernom opremom koju je donirao Zapad, ruski predsednik Vladimir Putin ima mnogo veću prednost u broju trupa nego kada je izvršio invaziju pre godinu dana. Uprkos čestim optimističnim izveštajima o tome da je Rusiji ponestalo artiljerijskih granata, Putinove ratne zalihe su ogromne, a njegove fabrike rade danonoćno da proizvedu još više.

Pod pritiskom krajem prošle godine, Rusija je povukla svoje snage, kupujući vreme dok je gomilala resurse za planirani udarac. U međuvremenu je „mlela“ Ukrajince na istoku, slabeći ih za budući napad. Rusija se fokusirala na pešadijske napade, žrtvujući „potrošne“ trupe. Кremlj je u isto vreme čuvao artiljerijske granate i oklopna vozila koja su neophodna za brzi blickrig koji Putin planira.

Do sada je narativ na Zapadu bio da Ukrajina udobno pobeđuje u ovom ratu, iako se suočava sa teškim bombardovanjem velikih gradova. Realnost je složenija. Najnovije procene sugerišu da je svaka strana možda već uzela više od 120.000 žrtava – što nije pokazatelj trijumfa Ukrajine. A možda će doći i gore vreme: istina je da nedavna obećanja o novoj borbenoj opremi za Ukrajinu – posebno o raketama većeg dometa, tenkovima i drugim oklopnim vozilima – verovatno neće biti ispunjena na vreme da bi uticala na predstojeću borbu.

Sa toliko više ljudi i resursa na raspolaganju, Moskva će moći da izdrži veće stope žrtava. Zbog toga Rusija ima tendenciju da bude bolja u ratovima koji duže traju – vremenom može imati veće dobitke. Putin se čak ni danas ne plaši velikih žrtava: nesrazmeran broj njegovih vojnika regrutuje se iz udaljenih provincija, a ne iz gradova kao što su Moskva i Sankt Peterburg.

Druga zabrinutost je da, dok su ruske snage imale loš učinak – osujećene niskim moralom trupa, neadekvatnim brojem, loše održavanom opremom, nespretnom taktikom, žestokim ukrajinskim otporom i neočekivano ujedinjenim naporima Zapada – neki Ukrajinci izveštaji sa fronta ukazuju na to da su Rusi naučili teške lekcije i napravili poboljšanja, barem na nivou borbene taktike i discipline. Ruska vojska je dobila nove komandante i – kao u Drugom svetskom ratu – možda se oporavlja od ranijih katastrofa.

Stoga Zapad mora biti spreman na značajne ruske dobitke u narednim nedeljama, piše „Telegraf“. Mora da bude realan u pogledu toga koliko loše stvari mogu biti – inače bi šok mogao da osujeti zapadnu odlučnost. Prošlog leta i jeseni dogodilo se suprotno, pošto je podrška u delovima Evrope i SAD bila podstaknuta ukrajinskim uspehom.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare