OD IZBACIVAČA U NOVOSADSKIM DISKOTEKAMA DO MINISTRA PRIVREDE: Ovo je RAZVOJNI PUT Radeta Baste!

Ministar privrede i visoki funkcioner Jedinstvene Srbije Rade Basta, koji se trenutno, prema oceni javnosti, na poprilično neprikladan način bori za žensko preduzetništvo kampanjom „Žene su zakon“, u prošlosti je radio na vratima nekada čuvenih klubova i diskoteka u Novom Sadu kao izbacivač, ali i kao lično obezbeđenje, saznaje Kurir od više nezavisnih izvora.

Ova Bastina karijera, kako nam pričaju sagovornici iz okruženja ministra, nije dugo trajala, a počela je nakon njegovog odlaska iz MUP, u kojem je službovao kao policajac od 1998. do 2005.

Rad na vratima

Basta je rođeni Novosađanin, a 1998. je završio Srednju školu unutrašnjih poslova „Pane Đukić“ u Sremskoj Kamenici, posle čega se zaposlio u MUP. Većina kolega ga tamo pamti po čestim odustvima sa posla i bolovanjima, a 2005. Basta odlazi iz policije. U međuvremenu je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu 2002, a maltene se odmalena bavio borilačkim sportovima, gde je najviše uspeha imao u kik-boksu i džudu. Još kao klinac od 19-20 godina, današnji ministar zaposlio se na „vratima“ nekada čuvene vojvođanske diskoteke kao izbacivač. Takođe, jedno vreme radio je i kao lično obezbeđenje sestre jednog od najpoznatijih novosadskih biznismena – priča dobro obavešteni izvor Kurira.

Inače, ako je suditi po zvaničnoj Bastinoj biografiji – sadašnji ministar privrede je čovek koje je obavljao najrazličitije poslove tokom života.

Tako je bio je savetnik direktora „Elektrovojvodine“ u vreme dok je na čelu tog preduzeća bio Srđan Kružević, koji je tada bio deo JS. Za zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj imenovan je u julu 2016. i na toj funkciji je bio do 2018. Odbornik u Skupštini Novog Sada postao je nakon izbora 2016, a odbornik u Skupštini Beograda posle izbora 2022. U oba slučaja podneo je ostavku neposredno po potvrđivanju mandata zbog obavljanja drugih funkcija. Krajem 2016. postao je predsednik pokrajinskog odbora JS za Vojvodinu, a od decembra 2016. do novembra 2017. bio je čak direktor fudbalskog kluba Radnički iz Niša.

U septembru 2018. imenovan je za vršioca dužnosti direktora JKP „Beogradske elektrane“, a na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije kao 22. na listi „Ivica Dačić – premijer Srbije“, dok je u oktobru prošle godine postao ministar privrede.

O tome koliko je Basta svestran čovek, govori i to da je izjavio da bi „Srbija mogla da pravi nuklearnu energiju sa SAD i EU“, umesto patrijarha je slao Vaskršnju poslanicu, kao direktor JKP slao je pisma budućim ambasadorima, a nije se libio ni da poziva svoje zaposlene da glasaju za njega.

Da podsetimo, u javnosti je nedavno izazvala buru Bastina inicijativa „Žene su zakon“, jer je za promociju angažovao pevačice Sandru Afriku, Veru Matović i druge, ali i pevače Milana Topalovića Topalka i Eru Ojdanića, vlasnika hita „Menjam žene ko kravate“. Analitičari su tada ocenili za Kurir da je reč ili o prikupljanju jeftinih političkih poena kod žena na zvučnim sloganima ili neslana šala, jer bi predvodnice ovakve kampanje trebalo da budu srpske naučnice, profesorke, sportistkinje i uspešne preduzetnice.

Basta za Kurir o svojim poslovima

Prosio bih i na ulici da prehranim četiri sina!

Kurir je pozvao ministra Bastu za komentar na ova saznanja i kako prenose prvo je revoltirano poručio da pišu šta hoće, ali je kasnije, između redova, potvrdio njihova saznanja.

– Od kuće sam otišao sa 14 godina u Sremsku Kamenicu u školu. Bio sam policajac, bio na ratištu, kosti sam bio spreman da ostavim za svoju zemlju! Ne stidim se nijednog časnog posla koji sam radio. Imam četvoro dece i, da je trebalo – prosio bih i na ulici da ih othranim i izvedem na pravi put – kazao je ministar za Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare