RUMUNI DEMANTOVALI UKRAJINCE: Prelet ruske krstareće rakete nije registrovan! Radari pratili let rakete od Kirma preko Moldavije

Rumunsko Ministarstvo odbrane reagovalo je na tvrdnje načelnika generalštaba Ukrajine generala Valerija Zalužnog da je jedna od dve ruske krstareće preletela na putu do cilja u Ukrajini preko teritorije Rumunije, objavio je rumunski portal hotnews.ro

Ruska mornarica je više puta lansirala krstareće rakete Kalibr sa svojih podmornica i ratnih brodova u Crnom moru prema Ukrajini. U novom talasu napada u petak ujutru izvedeno je bilo šest takvih lansiranja, kažu Ukrajinci.

Sistem vazdušnog osmatranja rumunskog ratnog vazduhoplovstva otkrio je u petak, 10. februara, vazdušnu metu lansiranu iz Crnog mora sa broda Ruske Federacije, u blizini poluostrva Krim, najverovatnije krstareću raketu, koja je bila u vazdušnom prostoru Ukrajine, a zatim je ušla u Republiku Moldaviju, izašla i ponovo ušla u ukrajinski vazdušni prostor ne presecajući, u bilo kom trenutku, rumunski vazdušni prostor, saopštava MApN, nakon što su vlasti u Kijevu saopštile da su ruske rakete takođe prošle kroz Rumuniju pre nego što su pogodile mete u Ukrajini.

„ Najbliža tačka tokom leta mete u vazdušnom prostoru Rumunije zabeležena je od strane radarskih sistema otprilike 35 kilometara severoistočno od granice “, navodi MApN, piše Kurir.

„Rumunske vlasti su primenile sve standardne procedure od trenutka kada je otkriven cilj do potpunog razjašnjenja situacije. Pored toga, u 10:38 sati dva aviona MiG-21 Lanser rumunskog ratnog vazduhoplovstv koji su se nalazili na vežbi borbenog dežurstva u procesu „Er polisinga“ u sastavu NATO prekinuli su redovnu vežbu i hitno su preusmereni na sever Rumunije radi dopune informacija i brze rekacije, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Posle dva minuta situacija je razjašnjena, a dve letelice su nastavile svoju prvobitnu misiju, napominje MApN, koji dodaje da rumunsko vazduhoplovstvo stalno nadzire, u saradnji sa savezničkim snagama, nacionalni vazdušni prostor i područje u blizini njega.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare