MINISTAR MILAN KRKOBABIĆ: Lebane 2023, nastavljamo sa programima!

Lebane 2023, nastavljamo sa programima, rekao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u razgovoru sa građanima Lebana i dodao da je „veliko je interesovanje za pomoć zadrugama, đaci i najstariji očekuju još jedan minibus, pripremaju se za nove Miholjske susrete i očekuju obnovu Doma kulture, a svi zajedno posebno i sa nestrpljenjem čekaju nove mlade komšije koji će doći sa svojom decom i ući u, za sada prazne seoske kuće.“

U neformalnom razgovoru sa velikim brojem građana pre sednice povodom 100 dana rade Vlade Republike Srbije, ministar Krkobabić je odgovarao na pitanja o penzijama, socijalnim – garantovanim penzijama i dodeli praznih kuća u selima.

Ministar je u Lebanu obišao dva od tri projekta koje je Ministarstvo za brigu o selu realizovalo konkretno u ovoj opštini.

Iz programa podrške zadrugama Ministarstva za brigu o selu voćarska zadruga u selu Bošnjace „Agro prima jug“ dobila je 13,4 miliona dinara za unapređenje poslovanja nabavkom rashladnog agregata i savremene opreme za preradu voća. Zahvaljujući toj investiciji ostvarili su prihod od 53 miliona dinara u poslovnoj 2022. godini i dostigli izvoz u iznosu od 40 miliona dinara.

Osnovana 2006. godine, zadruga otkupljuje skoro sve vrste voća i povrća i plasira na domaće i inostrano tržište i u dve smene ima 10 stalno zaposlenih radnika i 20 sezonskih.

Ovim programom finansijske podrške zadrugama do sada je pomognut rad 207 zadruga na teritoriji čitave Srbije, od toga u Jablaničkom okrugu 14 zadruga, od kojih se dve nalaze u Lebanu.

Krkobabića je zatim na autobuskoj stanici u Lebanu dočekao minibus za prevoz stanovnika iz udaljenih sela Lebana, kupljen takođe sredstvima Ministarstva za brigu o selu, pa je ministar porazgovarao sa đacima osnovne škole i starijim stanovništvom koje svakodnevno koristi ovaj vid prevoza.

– Ovaj minibus svakodnevno saobraća i redovnim linijama prevozi najmlađe i najstarije naše sugrađane koji ranije nisu imali niakav prevoz iz svojih udaljenih sela. Olakšali smo na ovaj način život i đacima i njihovim roditeljima, a najstariji ne brinu više kako će stići do lekara – izjavio je Nebojša Đorđević, direktor OŠ Vuk Karadžić u Lebanu.

Iz Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, od kojih 28 pripada IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima. U Jablaničkom okrugu 4 opštine su dobile sredstva za ovakav minibus, a mnoga sela u Srbiji su na ovaj način po prvi put dobila vezu između sela ili vezu sa gradom ili opštinom.

U opštini Lebane 2021 i 2022. godine sproveden je i Program dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“. U selima Bošnjace, Grgurovce, Pertate, Togočevce, Konjino i Popovce, upriličena su nadmetanja seoskog stanovništva u brojnim disciplinama i bogat kulturno-umetnički program.

Na teritoriji Jablaničkog okruga 7 opština je do sada bilo korisnik sredstava po ovom programu Ministarstva za brigu o selu.

Iz četvrtog programa ovog Ministarstva, Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, do sada je dodeljeno 19 seoskih kuća u Jablaničkom okrugu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare