Министар Кркобабић:“ Лебане 2023- настављамо са програмима“

“Лебане 2023  – настављамо са програмима! ” рекаоје данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић у разговору са грађанима Лебана и додао: „Велико је интересовање за помоћ задругама, ђаци и најстарији очекују још један минибус, припремају се за нове Михољске сусрете и очекују обнову Дома културе, а сви заједно посебно и са нестрпљењем, чекају нове младе комшије који ће доћи са својом децом и ући у, за сада празне сеоске куће.“ изјавио је Кркобабић.

У неформалном разговору са великим бројем грађана пре седнице поводом 100 дана раде Владе Републике Србије, министар Кркобабић је одговарао на питања о пензијама, социјалним – гарантованим пензијама и додели празних кућа у селима. 

Министар је данас у Лебану обишао два од три пројекта које је Министарство за бригу о селу реализовало конкретно у овој општини.

Из програма подршке задругама Министарства за бригу о селу воћарска задруга у селу Бошњаце „Агро прима југ“ добила је 13,4 милиона динара за унапређење пословања набавком расхладног агрегата и савремене опреме за прераду воћа. Захваљујући тој инвестицији остварили су приходод 53 милиона динара у пословној 2022. години и достигли извоз у износу од 40 милиона динара.

Основана 2006. године, задруга откупљује скоро све врсте воћа и поврћа и пласира на домаће и инострано тржиште и у две смене има 10 стално запослених радника и 20 сезонских.

Овим програмом финансијске подршке задругама до сада је помогнут рад 207 задруга на територији читаве Србије, од тога у Јабланичком округу 14 задруга, од којих се две налазе у Лебану. 

Кркобабића је затим на аутобуској станици у Лебану дочекао минибус за превоз становника из удаљених села Лебана, купљеним такође средствима Министарства за бригу о селу, па је министар поразговарао са ђацима основне школе и старијим становништвом које свакодневно користи овај вид превоза.

„Овај минибус свакодневно саобраћа и редовним линијама превози најмлађе и најстарије наше суграђане који раније нису имали ниакав превоз из својих удаљених села. Олакшали смо на овај начин живот и ђацима и њиховим родитељима, а најстарији не брину више како ће стићи до лекара“  изјавио је Небојша Ђорђевић, директор ОШ Вук Караџић у Лебану.



Из Програма доделe бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва до сада је додељено 35 оваквих возила за најугроженије општине, од којих 28 припада IV групи развијености и девастираним подручјима. У Јабланичком округу 4 општине су добиле средства за овакав минибус, а многа села у Србији су на овај начин по први пут добила везу између села или везу са градом или општином. 

У општини Лебане 2021 и 2022. године спроведен је и Програм доделе бесповратних средстава за организовање манифестације „Михољски сусрети села“. У селима Бошњаце, Гргуровце, Пертате, Тогочевце, Коњино и Поповце, уприличена су надметања сеоског становништва у бројним дисциплинама и богат културно-уметнички програм. На територији Јабланичког округа 7 општина је до сада било корисник средстава по овом програму Министарства за бригу о селу.

Из четвртог програма овог Министарства, Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, до сада једодељено 19 сеоских кућа у Јабланичком округу.

УДАРНА ВЕСТ.рс

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare