Marko Čadež šokirao stajlingom u Jutarnjem programu: Otkrivamo zašto lakira nokte

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež pojavio se u jutarnjem programu Radio televizije Srbije (RTS) sa lakiranim noktima, a praksu nanošenja laka koristi već izvesno vreme.

Printscreen Rts

Time je ponovo privukao pažnju gledalaca i medija iako je tokom svog gostovanja, razgovarao o razvoju, investicijama, zapošljavanju i ekonomskoj politici.

Ono što međutim malo ljudi zna jeste da je reč o jedinstvenom, pozitivnom pokretu kojeg je deo.

Muškarci ohrabruju druge da postave fotografije nalakiranog nokta na društvenim mrežama sa oznakom #PolishedMan.  Naime, ova akcija je osmišljena kao podrška za borbu protiv seksualnog i fizičkog nasilja nad decom i ženama, kao i radi sakupljanja novca koji će se ulagati u centre za podršku deci.


Kako je i sam Marko Čadež obrazložio, kampanja je osmišljena kao pomoć u okončanju nasilja nad ženama i 

„Zašto baš ova kampanja? I zašto baš lakirani nokti na muškarcima? Zato što jedno od dvoje dece doživi nasilje svake godine, a jedna od tri žene će doživeti nasilje tokom svog života. Možete i vi da pomognete – donirajte, lakirajte nokte i pridružite se beogradskom timu“, rekao je Čadež, prenosi Telegraf.

Marko Čadež

Printscrren Instagram

Zašto muškarci?

Oko 95% svih žrtava nasilja doživi ga od strane muškog počinioca, a otprilike 4 od 5 počinilaca nasilja u porodici su muškarci.

Dok većina muškaraca veruje da je to neprihvatljivo, mnogi stoje po strani i čine malo da ga spreče, i dozvoljavaju da se nastavi.

Zbog toga „Lakirani čovek“ podstiče muškarce da istupe, progovore i zauzmu stav. Kao negovatelji, vođe i zaštitnici, muškarci imaju pozitivnu i vitalnu ulogu u pomaganju da se zaustavi nasilje nad ženama i decom.

Cilj je, kako piše u kampanji, da osnaže sve da postanu deo rešenja.

Čadež je još tokom 2014. godine postao predsednik Privredne komore, koji je tako postao najmlađi predsednik u istoriji. Krajem maja 2022. godine ponovo je izabran za predsednika sa petogodišnjim mandatom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare