AMERIČKI AMBASADOR KRISTOFER HIL PRETI NAŠOJ DRŽAVI! Srbija mora da prihvati predlog EU za Kosovo Ili će završiti kao Severna Koreja 

„Beograd do kraja godine treba da prihvati francusko-nemački predlog za rešenje Kosova i Metohije“, „Ako ste razočarani stanjem u Srbiji, pogledajte Severu Koreju“, „Priština mora da osnuje ZSO“, samo su neke od poruka Kristofera Hila, američkog ambasador u Beogradu

Srbija do kraja ove godine mora da prihvati francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog problema ili će završiti kao Severna Koreja! 

Ovo je juče poručio Kristofer Hil, američki ambasador u Beogradu, ističući da SAD insistiraju da ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se sprovede. Američki zvaničnik naglašava da Vašington podržava sve ono što je Evropska unija uradila u vezi sa kosovskom krizom, a posebno francusko-nemački predlog kao rešenje.

Ne sme biti grešaka

Američki ambasador kaže da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i prihvatanje francusko-nemačkog predloga treba da se desi najkasnije do kraja ove godine.

– Realno je predložiti da se to desi ove godine, zato mislim da je ova godina veoma značajna. Predlog EU jeste pozitivan i može da se sprovede. ZSO bi mogla da se formira do leta, a francuski-nemački predlog da se sprovede do kraja godine. Važno je vratiti se na osnovno pitanje, a to je budućnost srpske zajednice na Kosovu. Oni tamo žive vekovima i moraju znati kakva im je budućnost. Treba da se pozabavimo onim što potiče iz Briselskog sporazuma, a to je ZSO. To apsolutno mora da se sprovede ako očekujemo da neko u buduće sporazume ima poverenje – ističe Hil.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se ne stvaraju tenzije između Beograda i Prištine i da se ne koče pregovori. 

– Pričamo o rešenju za Srbiju, Balkan i Evropu. SAD imaju dugoročne interese u ovom regionu. Važno je da se stvari smire, da se ne stvaraju tenzije i da se ne pruža prilika ljudima koji žele da ih stvaraju izgovor za to. Nisam bio ovde 20 godina, ali bio sam na drugim mestima, između ostalih, i u Severnoj Koreji. Ako ste razočarani stanjem u Srbiji, pogledajte Severnu Koreju, pa ćete videti da stanje na Balkanu trenutno nije tako loše i može biti bolje – naglašava Hil, prenosi Kurir.

Komentarišući ove navode, Ivan Miletić sa Instituta za javnu politiku kaže da Srbija mora da učestvuje u pregovorima.

– Srbija ne sme da ponovi greške koje je pravila tokom procesa u Rambujeu. Principi pregovora i dogovora u Rambujeu postali su sastavni deo Rezolucije 1244 UN i njenih aneksa. Upravo iz tog razloga predsednik Srbije demonstrira hrabrost i učestvuje u sadašnjem procesu u vezi sa onim što zovemo francusko-nemački predlog. Odnosi u svetu su se drastično promenili nakon početka rata u Ukrajini i u tom svetlu treba gledati pregovarački proces. Dinamika sprovođenja zavisiće od Prištine, koja mora da formira ZSO, koju već deset godina izbegava – ističe Miletić.

Manevarski prostor

Biljana Pantić Pilja, šefica delegacije u Savetu Evrope, kaže da SAD prvo mora da natera svoje ‘kosovsko čedo’ da poštuje potpisane sporazume.

– Od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo je deset godina i još čekamo na ZSO. Prvo neka nateraju svoje ‘čedo’ koje su iznedrili da poštuje potpisane sporazume. Srpska strana je pokazala posvećenost razgovorima. A poređenje stanja na Balkanu i u Severnoj Koreji jeste neprihvatljivo i čudi me takva izjava jednog diplomate – podvlači Pilja.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu ocenjuje da je Beograd u povoljnijoj poziciji od ‘Kosova’.

– Od Kurtija se traži da sprovede dogovoreno i tu Srbija ima manevarski prostor za akciju i delovanje. Svakako je dobra to što se pritisak sada preselio na Prištinu – zaključuje Šahrimanjan Obradović.

TED GEJLEN KARPENTER, AMERIČKI ANALITIČAR

Evropski plan, ako se i sprovede, nije dugoročno rešenje. Tenzije se neće smiriti, osim ako EU ne primora Prištinu da dozvoli da se sever KiM sa većinskim srpskim stanovništvom vrati pod jurisdikciju Beograda.

Amerika želi Srbiju u EU

Ambasador Kristofer Hil poručio je i da SAD žele da vide Srbiju kao članicu Evropske unije.

– Za nas je važno da Srbija postane članica EU, stalo nam je da postane deo evropske porodice. Odnosi Srbije i SAD su sve bolji, kako bilateralni, tako i trgovinski. Američke investicije u Srbiji vredne su čak 4,5 milijardi dolara – rekao je Hil.

Ugljanin opet provocira: Status Bošnjaka u Srbiji regulisati po modelu ZSO

Lider SDA Sulejman Ugljanin traži da se status Bošnjaka u Srbiji reši po modelu koji je predviđen za Srbe na Kosovu, odnosno formiranja ZSO.

– Nismo zadovoljni položajem i tretmanom. Tražimo da u nastavku dijaloga i implementaciji sporazuma obezbedite jednaka prava Bošnjacima u Srbiji po modelu koji se traži za srpsku zajednicu na Kosovu – napisao je Ugljanin u pismu koje je uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predstavnicima međunarodne zajednice.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare