RUSIJI SE NE DOPADA NOVI PREDLOG: „Švajcarska više nije pogodan kandidat za sedište UN“ 

TEŠKO da Švajcarska može sada da bude pogodna lokacija za sedište Ujedinjenih nacija, izjavio je direktor departmana međunarodnih organizacija Ministarstva inostranih poslova Rusije Petar Iljičev.

On je naveo da SAD sve češće krše svoje obaveze prema sporazumu sa UN, što dovodi do sumnje u njihovo pravo da zadrže status zemlje domaćina centralnih institucija organizacije.

Po njegovom mišljenju, u izjavi za Sputnjik po pitanju mogućeg premeštanja sedišta u Švajcarsku ne sme se ignorisati odstupanje Berna od politike neutralnosti od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

– Švajcarci su do februara 2022. godine bili okrenuti metodama Evropske unije po pitanju najvažnijih međunarodnih dosijea, ali je odluka o pridruživanju antiruskim sankcijama Evropskoj uniji stavila tačku na mogućnost da igraju ulogu ‘poštenog brokera’. Tako da je očigledno da Švajcarska, kao lokacija, ne odgovara za novo sedište organizacije – zaključio je Iljičev.

Švajcarska se pridržava principa vojne neutralnosti, ali u ukrajinskom sukobu podržava Kijev. Ona se, praktično, pridružila svim sankcijama koje su uvedene protiv Rusije od 24. februara prošle godine, blokirala rusku imovinu u vrednosti većoj od 7,5 milijardi dolara i namerava da jača saradnju sa NATO-om.

Kako su ranije rekli u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, neutralni status koji je država imala čak i u periodu Drugog svetskog rata je sada samo na nivou reči.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare