OBRT U CENI GORIVA, SIGNAL I ZA SRBIJU Dizel i benzin naglo su pojeftinili, a sada je Goldman Saks poređao nekoliko činjenica koje će cenu barela podići sa 80 na preko 100 $

Kolebanja koja su obeležila tržište nafte i nivo proizvodnje verovatno se neće smiriti niti ove godine. Nafta bi se ove godine mogla vratiti na nivo iznad 100 dolara po barelu (sada je na nivou od oko 80), nova je prognoza u analizi Goldman Saksa, a koja bi mogla da bude znak za veću cenu goriva i u Srbiji.

Banka argument nalazi u oceni da su ruske sankcije povezane s ukrajinskom invazijom i u nastavku ograničenju u izvozu sirove nafte. Čak i dok se Kina ponovno počinje otvarati nakon okončanja svoje politike COVID Zero, Goldman Saks očekuje da nivoi proizvodnje neće moći pratiti potražnju 2023.

Nedostatak potrošnje na proizvodnju takođe se smatra pokretačem viših cena, što je problem koji bi mogao biti veliki problem 2024. godine. I sve to može da bude i signal za Srbiju, a što smo videli i tokom prethodna dva meseca kada nam je cena dizela pala sa 220 dinara po litru na 195, a za dvadesetak dinara pojeftinio je i benzin. Jednostavno – veća cena na berzama u svetu, znači pre ili kasnije i veću cenu i kod nas i obrnuto.

Litar evrodizela u Srbiji do petka do 15 časova na pumpama će maksimalno koštati 197 dinara, a benzina evropremijum BMB 168 dinara za litar. Prošle nedelje je cena goriva bila 200 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara.

Cene nafte, inače, doživele su značajne oscilacije tokom poslednjih strahovitih godina, pale ispod 20 dolara tokom pandemije pre nego što su skočile na gotovo 130 dolara, kada je Rusija napala Ukrajinu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare