Kad počne zemljotres, pogledajte u luster: Srpski stručnjak otkrio prost znak koji otkriva razorni potres

Zgrade srušene kao kula od karata, ljudi zarobljeni u ruševinama, ranjena deca koja plaču i mole za pomoć – deo su stravičnih slika koje ovih dana stižu iz Turske, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Kolika je razorna moć današnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine.

Milan Stevančević, inženjer u penziji, gostujući na TV Pink objasnio je da po samo jednom znaku možemo znati kakav zemljotres sledi i da li da bežimo napolje ili odmah tražimo zaklon.

– Lako se može saznati da li treba izlaziti ili tražiti zaklon u kući. Treba uvek da se pogleda luster. Ako se luster ljulja, znači da smo daleko od epicentra. Ako luster podrhtava, ide gore dole, i vrti se u krug, onda smo u epicentru i treba odmah tražiti zaštitu – pojasnio je Stevančević.

Kada se, kaže, neko nađe u epicentru, teško da kuća bilo koje konstrukcije može da izdrži.

– Ako izdrži biće uvrnuta, donji deo će se pomeriti, gornji ostati isti. Ako luster podrhtava, treba tražiti zaklon hitno, kod vrata, prozora… Bilo šta što pomaže da sačuvamo glavu – zaključuje on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare