DOBRA VEST ZA VOZAČE, EVO KOLIKO KAMERA ĆE SNIMATI PROLAZAK NA CRVENO SVETLO! Kazne paprene, a snimaće se i ostali prekršaji…

Na desetak lokacija u Beogradu ugrađen je softver za automatsku detekciju prelaska na crveno svetlo, izjavio je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, povodom novog zakona o bezbednosti saobraćaja, koji će, kad bude usvojen, predviđati i privremeno oduzimanje vozila za najteže prekršaje.

– U Beogradu je postavljeno više od 600 kamera, pola je na raskrsnicama, a novina je na desetak lokacija gde je u kamerama ugrađen softver za detekciju prelaska vozila na crveno svetlo koji čuva snimak, a nakon toga, saobraćajna policija vlasniku vozila upućuje poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom – izjavio je Radenković za Tanjug. 

Objasnio je da, ako vlasnik nije upravljao vozilom, mora dostaviti overenu izjavu iz koje se može utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja.
Kazne se kreću u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara, ili kazna zatvora u trajanju od 15 dana.
Radenković je poručio da je ovo prva faza projekata, ali se nadaju da će uskoro biti implementiran na dodatnim lokacijama.
– U ovom trenutku samo Beograd poseduje ove softvere. Jedan od prioriteta saobraćajne policije je unapređenje sistema za automatsku detekciju saobraćaja i u drugim mestima, ali to dosta zavisi od lokalnih samouprava i nadamo se da će prepoznati značaj ovakvih novina – rekao je on.

Kamere, pored prelaska na crveno svetlo, detektuju i ostale prekršaje, kao što su kretanje u suprotnom smeru, nepropisno prestrojavanje, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje ili nekorišćenje sigurnosnog pojasa.Očekuje se da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja biti izglasan u martu. Tokom prošle godine na teritoriji Beograda 94 ljudi je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, a Radenković poručuje da se ovim sistemom štite i vozači i pešaci.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare