KINA ZAPRETILA AMERICI NAKON OBARANJA BALONA NAD OKEANOM: „Očigledno preterano reagovanje SAD, uslediće neophodan ODGOVOR“

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država naglo su zahladneli nakon što je američka vojska oborila kineski meteorološki balon, kako tvrde u Pekingu!

Američki borbeni avion F-22 oborio je nad Atlantskim okeanom balon, za koji u Vašingtonu tvrde da služi za špijuniranje, uprkos žestokim protivljenjima iz Kine.

Vlasti u Pekingu su odbacile optužbe za špijunažu navodeći da se radi o meteorološkom balonu koji je skrenuo sa kursa, nakon čega je i smenjen Džuang Guotaj, šef kineske meteorološke službe.

Nije prvi incident: Tri slučaja u Trampovoj eri?

Ovo nije prvi incident ovog tipa između Kine i SAD. Špijunski baloni su se masovno koristili tokom ere Hladnog rata. Tokom vladavine Donalda Trampa u Beloj kući registrovana su tri slučaja kada su kineski baloni nakratko prolazili kroz vazdušni prostor Sjedinjenih Država. To je za CNN rekao jedan zvaničnik bivše administracije koji je želeo da ostane anoniman. Međutim, Mark Esper, bivši ministar odbrane iz Trampove ere, tvrdi da prvi put čuje za to.

– U pitanju je očigledno preterano reagovanje Sjedinjenih Država, nakon čega će uslediti naš neophodan odgovor. Kina u potpunosti zadržava pravo da u sličnim situacijama upotrebi sve neophodne mere – rekao je Tan Kefej, portparol kineskog ministarstva odbrane.

Ranije je ministarstvo spoljnih poslova optužilo Sjedinjene Države da „ozbiljno narušavaju praksu u međunarodnim odnosima“. – Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih strana, zadržavajući pravo na dalje neophodno reagovanje – navedeno je iz ministarstva, prenosi Kurir.

Ronioci u akciji: Ostaci na analizi u FBI

Pre obaranja balona američka armija je obezbedila parametre oko zone pada kako se Kina ne bi dočepala njegovih ostataka. Angažovani su vojni ronioci da se pronađu svi delovi, koji će biti prebačeni u Virdžiniju na detaljnu analizu kako bi se utvrdilo koje je informacije navodni špijunski balon prikupljao. Kina i SAD odavno imaju spor oko veštačkih ostrva u Pacifiku, kao i oko Tajvana, koji Kina smatra delom svoje teritorije, dok iz Vašingtona poručuju da će vojno braniti Tajpej u slučaju invazije.

Pentagon je u četvrtak potvrdio da se kineski balon nalazi iznad Montane, gde se u vojnoj bazi na severu nalaze silosi sa 150 interkontinentalnih balističkih projektila s nuklearnim bojevim glavama.

Predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je upotrebu avijacije da se balon obori, a odlučeno je da se to učini kada se balon bude nalazio iznad Atlantskog okeana. Balon je oboren u subotu, kada se nalazio nedaleko od obale Južne Karoline.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je upad „balona za nadzor“ u američki vazdušni prostor „neprihvatljiv“ i „neodgovoran“, zbog čega je otkazao posetu Pekingu, planiranu za juče. To je trebalo da bude prva poseta Kini jednog državnog sekretara SAD još od 2018.

Kolumbijske vlasti su navele da je sličan objekat primećen u vazdušnom prostoru ove zemlje, i to na visini od 17.000 metara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare