„REKAO SAM DA TO URADE ŠTO JE PRE MOGUĆE“ Oglasio se Bajden nakon obaranja kineskog balona

Predsednik Amerike Džo Bajden rekao je da je misija obaranja sumnjivog kineskog špijunskog balona kod istočne obale u subotu bila uspešna i da je naredio Pentagonu da obori letelicu s neba čim to bude bezbedno.

– U sredu, kada sam obavešten o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je pre moguće – rekao je predsednik novinarima u Hagerstaunu u Merilendu.

– Odlučili su, bez nanošenja štete nikome na zemlji, odlučili su da je najbolje vreme da to urade kada je prešla vodu… . Uspešno su ga oborili i želim da pohvalim naše avijatičare koji su too uradili- dodao je predsednik.

Upitan da li je to bila preporuka njegovog tima za nacionalnu bezbednost, Bajden je ponovio: „Rekao sam im da ga obore. Rekli su mi da sačekamo najbezbednije mesto za to.“

Američki državni sekretar Antoni Blinken „jasno je stavio do znanja“ u svom razgovoru sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem u petak ujutro da SAD „zadržavaju pravo da preduzmu bilo koju akciju koju smatramo prikladnom da zaštiti naše interese“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije za CNN u subotu.

Američki vojni zvaničnici oborili su u danas popodne špijunski balon kod istočne obale, iznad Atlantskog okeana u blizini Karoline.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare