PRVA LITURGIJA POSLE 7 GODINA U HRAMU SVETOG SAVE U NJUJORKU: SPC zove vernike u hram koji je goreo na službu patrijarha Porfirija

Crkveno-školska opština Svetog Save sa radošću poziva verni narod da u nedelju, 5. februara 2023. godine, sa početkom u 10 časova uzme molitveno učešće u svetoj Liturgiji koju će patrijarh srpskiPorfirije služiti u Sabornom hramu Svetog Save na Menhetnu (20 W 26th St, New York).

Sveštenstvo i časnici Crkveno-školske opštine ističu da je ova božanstvena služba prva koja će posle sedam godina biti služena u njujorškom hramu Svetog Save.

– Ponosni smo što će nedeljna služba biti kruna kratkog patrijarhovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Dani koje je duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba proveo sa nama pravi su Božji blagoslov i podsticaj kako za ubrzanje radova na obnovi hrama, ali još više za obnovu duhovnog života i sabornog duha srpske zajednice u Njujorku – objavleno je na sajtu SPC, prenosi Kurir.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje. Zvanično, kako je saopšteno nakon istrage, požar nije podmetnut, već je okarakterisan kao nesrećan slučaj, nakon što su se zapalile sveće.

Srpski hram na Menhtenu, izgrađen je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je od 1943. godine. Hram je otkupljen od Episkopalne njujorške crkve. Upravo u ovoj crkvi je 1943. godine održan poslednji oproštaj od velikog naučnika Nikole Tesle.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare