FSS NAM JE OTEO TV PRAVA KOJA VREDE IZMEĐU 5 I 10 MILIONA EVRA: Zvezdan Terzić prozvao Savez na redovnoj sednici skupštine kluba

Generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić na redovnoj skupštini kluba izrazio je nezadovoljstvo dobijenim novcem od TV prava. Posebno istakavši da je FSS monopolizovao, odnosno oteo prava klubovima.

Zvezdan Terzić
foto: www.crvenazvezdafk.com

U junu 2021. godine Fudbalski savez Srbije potpisao je ugovor na tri godine sa TV Arena vredan 24.000.000 evra. Zvezdan Terzić je na skupštini Crvene zvezde istakao da TV prava kluba iz Ljutice Bogdana vrede između 5.000.000 i 10.000.000 evra, a da to klub ne dobija. Trenutno, Crvena zvezda,kao i Partizan od TV prava godišnje dobije 800.000 evra. Svi ostali superligaši po 250.000 evra.

„Crvena zvezda ima prihod od TV prava u simboličnom iznosu koji je godinama bio ispod 1% u strukturi prihoda, a sada je oko 2%. To je nedopustivo i dok se god to ne ispravi imaćemo problem sa stabilnim finansiranjem kluba. Znate dobro da nam je FSS sopstvenom odlukom oteo vlasništvo nad TV pravima i tu odluku inkorporirao u svoj statut i raspolaže njima već godinama unazad.

Predstoje nam ozbiljni razgovori sa nadležnim institucijama i ta TV prava moramo vratiti u naše vlasništvo da bi nakon toga mogli da pregovaramo sa zainteresovanim televizijama po realnim tržišnim uslovima.

Komprativnom analizom, imajući u vidu veličinu i značaj Crvene zvezde došli smo do saznanja da je vrednost naših TV prava izmedju 5-10 miliona evra na godišnjem nivou. Osim sponzorstva od Gazproma koji je od prošle godine uvećan sa 4 na 5 miliona evra i Telekoma u iznosu od 1.2 miliona evra, Crvena zvezda nema značajnije stabilne izvore prihoda. Uvereni smo da smo ove kompanije svojim rezultatima dostojno predstavljale i na domaćoj i na evropskoj sceni i da smo itekako opravdali svaki njihov ulozeni evro.

Ilustracije radi napomenuću da Bajern iz Minhena ima godišnje prihode od TV prava 215 miliona evra, a da je ove sezone potpisao sponzorski ugovor sa nemačkim Telekomom vredan 50 miliona evra godišnje.

Crvenoj zvezdi da bi bila dominantna u Srbiji i delimično konkurentna u Evropi potrebno je i do 50 miliona evra. Od sigurnih prihoda imamo samo ovo gore navedeno od sponzora u iznosu od nepunih 7.000.000 evra. Napominjem da TV prava nemamo, a prihod od ulaznica se ostvaruje samo od evropskih utakmica koje su opet zavisne od sportskih rezultata.

Nije nam lako, ali se borimo i uspevamo, ali dugoročno gledano moraćemo neke stvari drugačije strateški postaviti. Imamo plan i radićemo na tome da ga sprovedemo u delo veoma brzo.“

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare