UŽIVO SEDNICA O KiM! Skupština usvojila izveštaj o pregovaračkom procesu, Vučić skoro 11 sati odgovarao na pitanja poslanika

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas posebnu sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji na čijem dnevnom redu je Vladin izveštaj o pregovirima sa Prištinom od septembra prošle godine do sredine januara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetimo, predstavljajući Izveštaj, rekao je da

je cilj otvoreni razgovor o izazovima sa kojima se država suočava, a ne prebacivanje odgovornosti.

Vučić je izneo i plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o tzv. francusko-nemačkoj inicijativi, a kao posebno tešku istakao je tačku 4 i to drugi stav u kojem se navodi da se „Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

Šefovi poslaničkih grupa i poslanici vladajuće većine i opozicije i danas iznose svoje stavove.

21.52 Narodna Skupština prihvatila Izveštaj 

21.46 Vučić završio predstavljanje Izveštaja o pregovaračkom procesu

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se na kraju pretresa u Skupštini Srbije poslanicima i gledaocima na strpljenju u prethodna dva dana nakon čega je uz aplauz napustio salu.

– Nema predaje! Živela Srbija – rekao je Vučić na kraju rasprave koja je trajala oko 12 sati.

Sledi glasanje.

21.31 Vučić o Kumanovskom sporazumu

Vučić je podsetio na činjenicu da je kao član SRS bio protiv Kumanovskog sporazuma dok je DS glasala za taj sporazum.

– Vi mene optužujete za ono što ste vi uradili – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se boji da će Albance zadovoljiti samo stolica u Ujedinjenim nacijama i dodao da Srbiji preostaje samo da razgovara i da se protivi članstvu Kosova u UN.

Naglasio je da neće Srbiju da vraća u 19. ili 20. vek i da neće da razmišlja o ratovima već da ih izbegne i zemlju vodi u budućnost.

20.42 – „Dinar nisam dao Klintonu“

Vučić je odgovarajući Milici Đurđević Stamenkovski rekao da nikada nije ni dinar, a kamoli milion uplatio nekome od Klintonovih.

– Kako vas nije stid? Pokažite bilo kakav dokaz da sam uplatio jedan dinar. To je vaša politika. Čekali ste poslednji trenutak da to kažete. Šta je još to što ćete da izmislite i slažete. To je taj vaš patriotizam? Nije vas stid da tako obmanjujete javnost – upitao je Vučić.

Milici Đurđević Stamenkovski rekla je pre toga da je Vučić uplatio „dva miliona dolara“ Fondaciji Klinton.

19.43 – Vučić o Lalićevom svedočenju

Vučić se dotakao suđenja pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića gde je Srđan Lalić, svedok okrivljeni, danas rekao da su pripadnici klana pustili lažnu priču da je Danilo Vučić odgovoran za ubistvo Lazara Vukićevića.

– Pitajte se kako mi je kao roditelju kad moram to da čitam. Čovek je rekao da su mom sinu, preko medija i drugih, pokušali da nameste da je Lazar Vukićević ubijen zbog svađe sa njim, a da ga nisu ubili Velja Nevolja i oni. To su gutali vaši nerežimski mediji praveći mi od dece i porodice kriminalce – rekao je Vučić.

19.16 – „Moja vrata su uvek otvorena za razgovor sa Albancima“

Vučić je odgovarajući na izjave narodnog poslanika Šaipa Kamberija rekao da su njegova vrata uvek otvorena za razgovor sa Albancima

– Kamberi nikada neće pomenuti porodicu Šutaković koja je oteta 12. juna 1999. godine. Ne interesuje ih stradanje našeg naroda kao što i nas ne interesuje stradanje drugih – rekao je Vučić.

Dodao je da on samo hoće mir i da traži šansu u pregovaračkom procesu i naglasio da je Kamberiju šef Kurti.

– Od koga želi Kamberi da zaštiti svoj narod? Od genocidaša? Kamberi kada govori o nama u ambasadama mi smo genocidaši. Reviziju istorije pokušali ste da pravite i u Briselu. Ja vaš narod poznajem, ne znam vaš jezik, ali naučiću. Šaip Kamberi je napomenuo da je Srbija fašistička država. Kada vašem mentoru kaže neko šta se desilo u Račku dobije robiju. Vi u našoj zemlji možete da kažete šta god hoćete i niko vas neće kazniti. Srbija je demokratska zemlja i to će da istrpi. Samo ne sanjajte snove koji su opasni. To je moja molba za vas. Molim vas da je prihvatite – rekao je Vučić.

Kamberi je prethodno rekao da neće podržati izveštaj o KiM.

– Morate da ubedite pristalice i koalicione partnere i javnost da je u redu prihvatiti nemačko-francuski predlog. Ono što sam video juče i danas u ovoj Skupštini najbolje se može opisati rečima američkih astronauta „Houston we have a problem“. Sva krivica za tenzije se svaljuje na kosovsku stranu, a kriza personifikuje kroz Aljbina Kurtija. Niti je Aljbin Kurti monstrum, niti terorista, već legitimno izabran predstavnik vlade Kosova – rekao je poslanik.

18.28 – Vučić: Ne mislim da je vreme za izbore 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je odgovarajući Milici Đurđević Stamenkovski da „bežimo od ozbiljnog razgovora“ i da on smatra da nije vreme za nove izbore.

Vučić je naglasio da niko ne može da mu drži lekcije iz patriotizma i upitao predsednicu Zavetnika šta su danas i juče rekli oko KiM osim što su napravili incident u Skupštini.

– Nisam ja došao kod vas u klupu nego ste vi dolazili ovde. Velike ste zvezde postale u Prištini. Šta ste ispričali oko Kosova? Ništa – rekao je Vučić i dodao da će dati sve od sebe da zaštiti interese Srbije.

Milica Đurđević Stamenkovski prethodno upitala da li Narodna skupština namerava da usvoji crvene linije daljeg toka pregovora i usvoji strategiju koja će se pokazati kao rešenje kosovsko-metohijskog čvora.

– Da li se odbija članstvo Kosova u Europolu i Unesku i da li je sigurno da će i članice EU poput Španije priznati Kosovo – rekla je Đurđević Stamenkovski.

Vučić je naglasio da je lično sa tadašnjim japanskim premijerom Abe Šinzom i Mađarima sprečio da Priština bude primljena u Unesko.

– Imam obavezu kao neko ko pregovara da se ponašam odgovorno i da mi ne proširujete vi crvene linije – kazao je Vučić.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare