KINA IZDALA SAOPŠTENJE: Balon nije za špijunažu nego za meteorološka istraživanja, slučajno zalutao u vazdušni prostor SAD

Balon koji je ušao u vazdušni prostor SAD i probudio sumnje o špijunaži je civilna letelica koja se koristi za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da se balonom ne može u potpunosti upravljati i da je on zbog jakog vetra „daleko odstupio od planiranog kursa“.

Rečeno je da Kina „žali zbog nenamernog ulaska balona u vazdušni prostor SAD“.

SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i iznad osetljivih vojnih lokacija.

Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona za koji smatra da je kineski u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje „drugi potencijalni incident“, prenosi Kurir.

Kina je potom saopštila da razmatra izveštaje SAD o balonu i pozvala „obe strane da situaciji pristupe mirno i pažljivo“.

Danas je bilo očekivano da američki državni sekretar Antoni Blinken prvi put posetiti Peking.

Poseta visokog zvaničnika nije bila zvanično najavljena i još uvek nema informacija o tome da li će otkriće balona uticati na planirano putovanje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare