OVO JE SRPSKI BERMUDSKI TROUGAO Štampa im GODINAMA ne stiže, nemaju ni PREVOZ, čim smrkne, ulice PUSTEm nigde nikog! CRNA TAČKA RS

Među brojnim opštinama Republike Srpske Ljubinje je jedna od onih manjih, koja polako odumire jer se, u odnosu na zvanični popis iz 2013. godine, od 2.595 stanovnika taj broj danas, sudeći po svim pokazateljima, ali i izjavama brojnih Ljubinjaca i Ljubinjki, znatno smanjio.

U Ljubinju se u šali kaže da su odavno nazvani Bermudskim trouglom jer u ovoj opštini gotovo i ne saobraća javni prijevoz, osim linije Trebinje – Ljubinje, koja je nekoliko puta trebalo da se ugasi, štampa tu godinama ne dolazi, a mladi ljudi koji odlaze na školovanje u druge gradove uglavnom se ne vraćaju, pišu Nezavisne.

O lošoj demografskoj situaciji u Ljubinju ne postoje ni precizni podaci, osim tužne slike da već u predvečernjim satima na ljubinjskim ulicama gotovo da nikoga nećete sresti jer škole nemaju potrebe za organizovanjem nastave u popodnevnoj smeni, barem ne srednjoškolsko obrazovanje.

U kafićima, koji su nekada vrveli od omladine, osim konobarice i eventualno još nekog retkog gosta nema niko drugi, piše Kurir.

U opštinskoj upravi kažu da pokušavaju promeniti ovu izuzetno lošu demografsku sliku, u kojoj i ne postoje relevantni podaci koliko je u prošloj godini rođeno dece jer se deca rađaju i upisuju uglavnom u Nevesinju ili Trebinju. Umrlih je bilo 41, s tim da ponovo ne postoje podaci o onima koji su umrli u bolnicama u okruženju i taj broj je veći.

Mladih bračnih parova je upisano 19, s tim da je 14 venčanja bilo u Ljubinju… Drugi su se venčavali od Beograda do Trebinja, ali još imaju ljubinjsko prebivalište.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare