Vesić i Gori: Italija i Srbija dobri partneri, ali postoji postora za napredovanje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji, Lukom Gorijem, o daljem razvoju odnosa dve zemlje i mogućnostima za saradnju, pre svega u oblasti infrastrukture.

Gori je informisao ministra da će u Beogradu 21. marta biti organizovan Poslovni forum Srbija–Italija, za koji je, kako je istakao, veliki broj kompanija već iskazao interesovanje, te je pozvao Vesića da učestvuje na tom skupu.

– Biće mi drago da italijanskim kompanijama predstavim sve mogućnosti i prednosti ulaganja u Srbiji. Uskoro ćemo imati nekoliko tendera sa Evropskom unijom, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, a narednih godina za brzu prugu Niš – makedonska granica, na koji italijanske kompanije mogu da se prijave – rekao je Vesić i dalje naveo da su kompanije iz Italije dobrodošle da ulažu u Srbiji.

Takođe je istakao da je prošle sedmice poslao pismo svom italijanskom kolegi, ministru za infrastrukturu i saobraćaj Mateu Salviniju, u kojem je predložio da se između dve zemlje međusobno ukinu tranzitne dozvole za vozače kamiona.

– Da smanjimo administraciju i olakšamo posao prevoznicima jer mi godišnje razmenimo 22.300 bilateralnih dozvola za drumski prevoz. To bi bilo dobro za obe zemlje – rekao je Vesić.

Ministar je naveo i da su odnosi Italije i Srbije dobri, ali da postoji mnogo postora za njihovo unapređenje.

Ambasador Gori je napomenuo da je Italija jedan od najvažnijih bilateralnih evropskih partnera Srbije, da je 1.200 italijanskih kompanija registrovano u Srbiji, te da ima prostora za produbljenje saradnje.

Istakao je da će biznis forum u martu okupiti i neke od najvažnijih italijanskih kompanija, a obuhvatiće tri velika sektora – energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu. Dodao je da su italijanske kompanije u Srbiji do sada uglavnom investirale u tradicionalnim oblastima, ali su zainteresovane i za ulaganja u nove sektore, kao što je infrastruktura, navedeno je u saopštenju Ministarstva rađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare