BIVŠI GENERAL PETR PAVEL NOVI PREDSEDNIK ČEŠKE: Nekadašnji general pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora 

Nekadašnji general Petr Pavel pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj bivšeg premijera Andreja Babiša. Pavel je osvojio 58 odsto glasova.

Nezavisni kandidat, bivši general, Petr Pavel pobedio je na predsedničkim izborima u Češkoj. Kako prenosi Rojters, Pavel je svoju kampanju zasnivao na podršci NATO-u i Evropskoj uniji, kao i slanju pomoći Ukrajini.

„Vrednosti poput istine, dostojanstva, poštovanja i poniznosti su pobedile. Ubeđen sam da će ove vrednosti deliti ogromna većina nas, vredi pokušavati napraviti ih delom naših života i vratiti ih u Praški dvorac i našu politiku“, naveo je Pavel u pobedničkom govoru.

Pavel se zahvalio glasačima na podršci, ali i svima koji su izašli da glasaju.

Pavelov protivkandidat Andrej Babiš, bivši šef češke vlade, priznao je poraz na izborima.

„Voleo bih da on bude predsednik svih građana Češke Republike, da vidi njihove probleme i da se bori za interese Češke Republike. Voleo bih da se mnogo zahvalim našim glasačima“, rekao je Babiš.

Na osnovu rezultata sa 87,5 odsto biračkih mesta, Pavel je, u odnosu na bivšeg premijera Andreja Babiša, u prednosti sa 54,9 odsto glasova.

Češki premijer Petr Fijala čestitao je Pavelu na pobedi, preneo je Rojters.

Prvi krug izbora za naslednika Miloša Zemana održan je 14. i 15. januara – biralo se između osam kandidata, tesnu pobedu tada je odneo Pavel, a dovoljno glasova za drugi krug osvojio je i Babiš.

Istraživanja javnog mnjenja davala su Pavelu prednost u odnosu na Babiša u drugom krugu, pošto se očekivalo da će on verovatno privući više ljudi koji su u prvom krugu glasali za šest kandidata koji su izgubili trku za predsednika.

Pobednik će biti četvrti predsednik Češke, od samostalnosti zemlje 1993. godine, nakon dvostrukog mandata Miloša Zemana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare