NASTAVAK REFORME OBRAZOVANJA ZA 21. VEK OBAVEZA I ODGOVORNOST: Premijerka Brnabić na Svetosavskoj akademiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je odgovornost i obaveza države da nastavi da radi na reformi obrazovanja za 21. vek, ističući da je osnovna ideja u svemu što su do sada radili bila da decu i mlade osposobe veštinama koje će im biti potrebne u svetu brzih tehnoloških promena i nove industrijske revolucije.

„Kritičko razmišljanje, analitičko rasuđivanje, kreativnost, inovativnost, radoznalost i ljubopitljivost su te ključne veštine za budućnost“, rekla je Brnabić na Svetosavskoj akademiji u beogradskoj MTS dvorani.

Navodeći da je jedan od ciljeva vlade kontinuirano povećanje plata ljudi u prosveti i nauci, Brnabić je kazala da je od 2020. godine više od 2.500 vaspitača i oko 17.000 nastavnika u osnovnim i srednjim školama prebačeno sa ugovora na određeno vreme na ugovore za stalno.

„Među njima je bilo i ekstremnih primera koji su 20 godina radili na ugovorima koji nisu obezbeđivali osnovnu sigurnost i predvidivost“, kazala je Brnabić.

Dodala je da Srbija od 2018. godine sistemski zapošljava mlade talentovane istraživače, studente doktorskih akademskih studija i uključuje ih u rad naučno-istraživačkih organizacija i navela da je do sada zaposlen 1.951 istraživač, kao i da je u toku proces zapošljavanja dodatnih 300.

Ministar prosvete Branko Ružić naveo je da se od nastavnika i profesora u Srbiji očekuje da u mladim naraštajima utemelje ključne ljudske i civilizacijske vrednosti, svest o svom nacionalnom i kulturnom identitetu, uz poštovanje i čuvanje kulturne različitosti u multinacionalnoj sredini kakva je Srbija.

„Privrženost svetosavlju u našem vremenu podrazumeva da temelje budućnosti naše države, građanki i građana, pripadnika svih nacionalnih manjina postavimo tako da je obrazovanje državni prioritet i dostupno svima, da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom celog života i dobije priliku za svoj profesionalni razvoj“, kazao je Ružić.

Episkop Srpske pravoslavne crkve Ilarion poželeo srećan praznik onima koji se bore za prosvetu u Srbiji i pozvao na sabornost „uz koju ćemo umeti da tešimo, prosvetljujemo i branimo svoje dostojanstvo i kada trgujemo i kada pregovaramo“.

„Kada oprostimo svima, kada damo prostor drugom i drugačijem, kada utihne sumanuta galama kako je ‘moje ja najbolje, jedino’, kada shvatimo da nas sabornost izbavlja od robovljanja samima sebi kao idolima, stećićemo razum onoga koji je rekao: ‘Gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam i ja među njima'“, rekao je vladika Ilarion.

Na Svetosavskoj akademiji koja je ove godine održana pod sloganom „Riznica Srbije“, uz dramsko-muzički program, učestvovali su i talentovani đaci iz cele Srbije, kao i dobitnici Svetosavske nagrade za 2022. godinu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare