„KAKO RUSI GAĐAJU KIJEV, ZELENSKI ĆE SADA GAĐATI MOSKVU!“ Pandurević: Ovo je počelo mnogo ranije, širenjem NATO snaga na Istok!

Danas je 338. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske snage nastavljaju ofanzivu u Donjeckoj oblasti , napadom na Kijev iz vazduha.

Ruske snage ušle su u predgrađe Ugledara, tvrdi Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike, koju Rusija smatra svojom teritorijom.

Ističe da su u tom gradu u toku borbe sa ukrajinskom vojskom. Prema njegovim rečima, trenutno, glavni zadatak ruskih snaga nije frontalni napad na Ugledar, već strategija „hvatanja u klešta“, kako je to rađeno u okolini Soledara, a sada se radi u okolini Artjomovska.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je više od 15 ruskih projektila ispaljenih na Kijev tokom poslednje runde vazdušnih udara, saopštili su gradski zvaničnici.

„Neprijatelj je lansirao više od 15 krstarećih projektila u pravcu Kijeva. Zahvaljujući izvanrednom radu naše protivvazdušne odbrane, svi ciljevi su uništeni“, navodi Vojna uprava Kijeva.

A šta bi mogla da bude sledeća meta, kao i dokle će Ukrajina imati oružja za odbranu, govorili su u jutarnjem programu Redakcija gosti:

Vinko Pandurević, general Vojske Srbije u penziji i Duško Lopandić, stručnjak za međunarodne odnose i profesor evropskog prava.

Pandurević je uvod u temu započeo izjavom da je eskalacija sukoba nastala kao proizvod širenja NATO snaga na Istok i agresije prema Rusiji, i to daleko ranije, nego kako se danas misli.

 Eskalacija je počela mnogo ranije kada se NATO širio na istok, kada je došao u dvorište Rusije, pa je Rusija reagovala, kako uvek reaguje! Dobili smo sliku na terenu, kako je Rusija izvršila agresiju prema Ukrajini, a u stvari je sve vreme trajala tiha agresija prema Rusiji! Zelenski nije sam ušao u sukob – započeo je Pandurević.

Okarakterisao je čudnim, ponašanje Rusije, koja je nevoljno priznala da je i NATO strana u sukobu, iako je „dugo prećutkivala tu činjenicu“.

– Ona je dugo prećutkivala tu činjenicu. Ovo je rat visokog intenziteta, uže zone borbenog dejstva. A u stvari, taj se rat vodi na svim drugim poljima. Ovi tenkovi koji stižu, neće značajno i bitno izmeniti situaciju na frontu. Rusija je spremna da odgovori na to – rekao je.

Lopandić se razgovoru pridružio navodeći činjenice koje ne idu u prilog kraju rata.

– Rano je govoriti o mirovnim pregovorima – započeo je i podsetio na istorijsku pozadinu svih dešavanja.

– Ukrajinci su pokazali visok stepen otpora. Front se zaustavio u delovima Donjecka, Zaporožja, ali očekuje se veća ruska ofanziva. S druge strane Ukrajina ima još kapaciteta. Suština je da, kada bismo uzeli samo Ukrajinu i Rusiju, Ukrajina ne bi imala šanse – primetio je Lopandić, iznevši sumnje da je ceo svet u opasnosti.

A o dominaciji Putina i njegovoj ličnosti koja je obojila početak rata, kao i striktnim crvenim linijama koje je Rusija postavila, Pandurević se izjasnio u nastavku.

– Zapad nije očekivao da će Rusija ovom snagom da uđe u sukob i da će ekonomske sankcije biti dovoljne da slome Rusiju, a sa ruske strane je bila pogrešna procena da će Zapad ići do ove mere i da je ukrajinska vojska tako osposobljena. Kada govorimo o crvenim linijama Putin jeste moćan, i bio i jeste i danas – rekao je Pandurević.

Kako je sumirao, u vojsci nema lošeg vremena, ima lošeg posla.

*- Da su Rusi mobilisali 300.000 vojnika na početku, oni bi sada bili u Kijevu! Zelenski traži avione sada i to je potpuno normalno, kao što Rusi gađaju Kijev, on će sada gađati Moskvu! Postoji plan Zapada koji će morati da kaže: uključujemo se svim snagama u ovom sukobu! – rekao je Pandurević, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare