OPRAVDAN STRAH OD EPIDEMIJE MALIH BOGINJA! Epidemiolog: Decu što pre odvesti na vakcinaciju! Zdravstveni sistem u pripravnosti

Sve je veći strah da će se male boginje proširiti Srbijom kao 2017. i 2018. godine kada je registrovano čak 5.800 obolelih. Tada je među obolelima bilo 93 odsto nevakcinisanih, nepotpuno vakcinisanih ili onih za koje se ne zna jesu li primili vakcinu. Trećina zaraženih je bila hospitalizovana, petnaest osoba je umrlo, među kojima je bilo i četvoro dece mlađe od pet godina.

O tome da li našoj zemlji preti još jedna epidemija malih boginja, razgovarala je sa Nebojšom Bohuckim, epidemiologom za javno zdravlje iz Subotice, novinarka Kurira Aleksandra Orlić.

– Kada je reč o severno bačkom okrugu za sada nemamo nijedan slučaj malih boginja, a sličan je situacija na celoj teritoriji Vojvodine. Ono što zabrinjava jeste mali vakcinalni obuhvat ljudi vakcinom MMR. Prema podacima instituta Batut to je ispod 80 procenata u celoj Srbiji. Bilo bi idealno da je 95 i više. S obzirom da nije, moglo bi da dođe do širenja zaraze iz Smedereva na ostatak Srbije.

Epidemiolog je pozvao roditelje da u narednom periodu vakcinišu svoju decu MMR vakcinom

– Ono što je pozitivno jeste da smo već imali tri puta epidemiju morbila i uvek smo se uspešno sa njom izborili. Zdravstveni sistem je spreman, a ono što je bitno jeste da rodtielji koji do sada nisu doveli svoju decu na vakcinaciju to učine u narednom periodu. Smatra se da ko je primio dve doze MMR da je zaštićn 95 posto, a ko je primio samo jednu zaštićen je u nešto manjem procentu. Pod najvećim rizikom su oni koji nisu primili ni nednu vakcinu – rekao je Bohucki, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare