PROFESOR STOJKOVSKI: Miloš Vučević u svom rodnom Novom Sadu jedan od njenih rodonačelnika 

Negujući tradiciju slavnih kolubarskih heroja na današnji dan proslavljate 108. godišnjicu postojanja vašeg vida. „Ove reči ministra odbrane Miloša Vučevića, izrečene 16. novembra prošle godine povodom Dana kopnene vojske, najbolje ilustruju koliko je kultura sećanja i istorijsko pamćenje urezano u našu celokupnu stvarnost i koliko je važno negovati istorijsku svest, kaže Boris Stojkovski, profesof Filozofskog fakulteta

Proslava Ujedinjenja jedna od najvažnijih za grad

Grad Novi Sad, upravo u vreme kada je sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević bio njegov gradonačelnik bio je pravi uzor negovanja kulture sećanja. To odlično ilustruje nekoliko primera. Proslava oslobođenja i ujedinjenja 1918. godine, i uopšte godišnjica Prvog svetskog rata, u Novom Sadu je prethodnih godina dobila sve više na značaju i postala jedna od najvažnijih za grad.

Spomen na nevine žrtve ne sme da se ugasi

Novosadska racija, strašan zločin nad stanovništvom Novog Sada 1942. godine, i više nego dostojno je obeležavan a grad bi uskoro trebalo da dobije i Memorijalni centar žrtvama racije. Grad je zajedno sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom zajedno odavao počast stradalnicima iz ovog svakako najtragičnijeg događaja u istoriji Novog sada. Time je nedvosmisleno pokazano da se spomen na nevine žrtve okupatorskog zločina ne sme da se ugasi i da bude tekovina za sva vremena, kako je govorio veliki antički istoričar Tukidid.

Značajna podrška Matici srpskoj

Kada je reč o Drugom svetskom ratu vredi pomenuti i činjenicu da će upravo Novi Sad imati i spomenik nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine čime će biti odana počast i onima koji su postradali od druge totalitarne ideologije—komunizma.

U prethodnim godinama značajnu podršku grad Novi Sad je kontinuirano pružao i Matici srpskoj, najstarijoj kulturnoj i naučnoj instituciji srpskog naroda, koja je u Novom Sadu od 1864. godine i sama po sebi predstavlja instituciju kojoj kultura sećanja, ali i istraživanje srpske prošlosti i kulture čini temelj postojanja i delovanja Matice srpske. Zahvalnost gradu čula se mnogo puta iz usta svih i samog predsednika Matice srpske.

Novi Sad i Srbija grade svoje mesto na mapi evropskih gradova i država

Čuvajući istoriju, tradiciju i kulturu, Novi Sad i cela Srbija grade svoje mesto na mapi evropskih država i naroda, jer samo identitetski svesni narodi mogu da računaju i na sadašnjost, a posebno na budućnost. Stoga je izuzetno značajno nastaviti negovanje bogate povesnice Novog Sada, od ulaganja u razvoj Petrovaradinske tvrđave, jačanja svih bitnih institucija kulture, kao i obeležavanja važnih i velikih datuma iz prethodnih više od dva i po veka istorije Novog Sada.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare