ŠVEDSKA DA NE OČEKUJE PODRŠKU ZA NATO: Posle paljenja Kurana i protesta u Stokholmu, Erdogan rekao odlučno NE 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Švedska ne treba da očekuje podršku Ankare za ulazak u NATO posle protesta antiislamskih aktivista i prokurdskih grupa u Stokholmu.

Erdogan je osudio subotnji protest na kojem je zapaljen Kuran, rekavši da je to uvreda za sve, posebno za muslimane, a kritikovao je švedske vlasti što su dozvolile da demonstracije budu održane ispred ambasade Turske u Stokholmu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je kritkovao Švedsku i zbog prokurdskih protesta na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Radničku partiju Kurdistana, čiji simboli nisu zabranjeni u Švedskoj, iako je u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj označena kao teroristička grupa.

„Pustićete terorističke organizacije da divljaju i onda očekujete našu podršku za ulazak u NATO. To se neće desiti“, kazao je Erdoan.

Dodao je da Švedska „neće videti nikakvu podršku“ Turske po pitanju ulaska u NATO „ako ne pokaže poštovanje“ prema Turskoj i muslimanima.

Švedska je, kao i Finska, prošle godine podnela zahtev za članstvo u NATO, napustivši višedecenijsku politiku vojne neutralnosti, nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Turska i Mađarska su jedine članice Alijanse koje još nisu ratifikovale članstvo dve nordijske zemlje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare